Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

lekarz-wróg czy przyjaciel?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulina_87
Gość

PostWysłany: Czw Lut 13, 2014 9:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika, odświeżenie tego tematu przywróciło pewne wspomnienia, a mianowicie mojej porażki życiowej poddania się w walce o marzenia.... Sad
Powrót do góry
szarlotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 02, 2014 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wlaśnie przy moim ostatnim pobycie w szpitalu usg wykazało, ze mam torbiel na jajniku-ok4 cm i podwyższony wynik ca125.
Wysłano mnie na konsultację ginekologiczną- lekarz oczywiście zapisał tab antykoncepcyjne!! na moje pytanie "przy zespole nakładania-toczeń, rzs??" odpowiedział"ale to nie w celu antykoncepcji, ale w celu leczniczym" Shocked no chyba niewyspany jakiś był- w ogóle nie chciało mi sie z nim dyskutować... wróciłam na oddział i powiedziałam prowadzącej, że pojdę do swego ginekologa jak wyjdę ze szpitala-odpowiedziała, że ona też się dziwi co lekarz zlecił.. nieodpowiedzialne to bardzo.

Kilka dni później w tv śniadaniowej -regionalnej widzę szanownego p. ginekologa:)

co do lekarzy- sa rozni i przerozni.. jak w kazdym zawodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Mar 02, 2014 9:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szarlotka jasne że tak ,są lekarze i dobrzy i nie, wnikliwi i nie za bardzo , lekarze z sercem i tacy mający braki w wiedzy , dlatego ten temat jest.

Tylko szkoda że na wszystkich którzy się leczą , często u wielu lekarzy jakoś mało komu się chciało podzielić swoją opinią
mam wrazenie ze oprocz Rozmów Niekontrolowanych nikt niczego więcej nie czyta .
Trochę mnie to dziwi bo akurat tutaj znajduje się odpowiedz na 90% naszych wątpliwości , no ale chyba kazdy uwaza że wie wystarczająco dużo .
Ma prawo ..
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 02, 2014 9:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy temat - jak najbardziej wart odświeżenia.

Lekarz mimo wszystko nie powinien być wrogiem. Nawet jeśli mówi coś, co niespecjalnie chcemy usłyszeć, pozbawia nas złudzeń lub zakazuje tego czy tamtego. Wszystko tak naprawdę sprowadza się do dobra pacjenta.

tyle z perspektywy tzw. normatywnej - jak przekłada się to na rzeczywistość: w moim przypadku jest jak powinno być Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy lekarz jest inny i naprawdę trafić na dobrego specjalistę w jakiejkolwiek dziedzinie to jest cud.A ginekolodzy to już w ogóle każdy leczy jak chce.I żaden nie ma na tyle odwagi by się przyznać,że czegoś nie wie jak np.stosowanie hormonów w naszych chorobach.Zresztą i w innych też Wink
Powrót do góry
szarlotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka lat temu zaczęło mi się coś dziwnego dziać z paznokciem- płytka zaczęła się łamać, zmienił barwę- wyglądało na grzybice-tymbardziej, że w wyniku polineutopatii stopy miałam bardzo wrażliwe na dotyk i nie do końca wycierałam się ręcznikiem (mój błąd)
Z tym durnym paznokciem byłam u 2 lekarzy dermatologów "specjalistów", pierwszy wysłał na badania wycinka paznokcia- które nic nie wykazało-kazał paznokieć "obserwować" Laughing Drugi stwierdził, że skoro badanie wycinka nic nie wykazało, to widocznie taka uroda...
Trafiłam do starszej wiekiem pani dermatolog- nie wiem czy to kwestia wieku, doświadczenia ale od razu zapisała lek na grzybice. Pokazałam jej wynik tamtego badania- stwierdziła, ze widocznie pobrany wycinek nie był zainfekowany, i ze jej nie potrzebne zadne badania- "toc to widac gołym okiem" Gdybym zaufała tym pierwszym lekarzom chodziłabym z grzybicą do dziś Evil or Very Mad

Ostatnio kolezanka opowiadała, jak poszła z córcią(10miesięcy) do pediatry- lekarka zapisała lek na gardło. A na ulotce pisze, ze nie podawać dzieciom do lat 3!

A zauważyłyście studentów na oddziałach?? Z grupki 6-cioosobowej na pytania lekarza przeważnie tylko jeden coś odpowiada Rolling Eyes

Mała anegdotka:
Czekałam w szpitalu na swojego lekarza, obok trwał egzamin ustny z rehabilitacji. Wychodzi student i mówi: dostałem trzy! Bo pytali o staw kolanowy- przecież dziś odpowiadamy z łokciowego, kolanowy był w zeszłym miesiącu"
Myślę, że to doskonały przykład przyszłego "wroga".

EDIT:
trochę poszalałam o lekarzach- wrogach, więc teraz o "przyjaciołach" Very Happy
Moja reumatolog- zawsze wie o co mi chodzi jak zaczynam sie na coś skarżyć- czyli zna moje potrzeby Smile nie ma problemu ze skierowaniem na badania, rehabilitację, do inych lekarzy- zawsze kogoś poleci..
Mój ginekolog- oj dłuugo zajęło zanim trafiłam na kogoś "łepskiego"- miałam nieregularne miesiączki, które sie nie kończyły Rolling Eyes masakra- zwiedziłam pół miasta i czułam, ze pół miasta już mi "tam" zajrzało Confused nikt nie wiedział o co chodzi- ratunkiem była luteina. Trafiłam do Mojego lekarza a on zlecił 3 badanka- wniosek hiperprolaktynemi- za wysoka prolaktyna- leki obnizające prolaktynę miały duzy wpływ na moje choroby-czułam się o wiele lepiej!
Endokrynolog- kompetentna, rzeczowa..
Rehabilitant- zawsze wytłumaczy co danym cwiczeniem chce osiągnąć, wiem, ze nie zrobi mi krzywdy..
A nawet neurolog- pan od akupunktury swego czasu przyjmował mnie za darmo! Próbowałam dowiedziec się czemu ale powiedział tylko, ze "a tak sobie postanowiłem, ze pani pomogę ile będe mogł" Laughing
Ale faktem jest, ze lekarza-przyjaciela kazdy musi sobie odnaleźć sam
Powrót do góry
iwus
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat rzeka, jak to zwykle przy lekarzach Smile Z mojego kilkuletniego tułania się od jednego do drugiego wynika, że duże doświadczenie i stanowisko nie dają gwarancji, że będzie się obsłużonym, jak należy. Z reguły na plan pierwszy szło olewactwo i spychologia, poza tym brak zainteresowania i jak na dłoni widoczna niechęć do pacjenta. Czuję się ogromnie zawiedziona i sfrustrowana i dopiero niedawno udało mi się trafić na lekarkę tzw. normalną. Czyli taką z moich wyobrażeń. Zainteresowaną, przejętą i gotową pomóc, ba, nawet dzwoniącą do pacjenta z informacją, co udało się załatwić, przyznającą się do niewielkiej jeszcze wiedzy. To młoda lekarka, w przychodni przyszpitalnej, ale już ze specjalizacją. I jej się chciało. Nieważne, czy to wrażliwość, czy po prostu przypadek, z którym się jeszcze nie zetknęła. Ważne, że pacjent czuje się ważny. A o to przecież chodzi Smile
P.S. Czekam na diagnostykę w szpitalu, w którym pracuje pani doktor Very Happy

A poza tym lekarka pierwszego kontaktu po trudnym początku, teraz już chyba jest przyjacielem Very Happy Dopytuje o samopoczucie i zawsze powtarza, że jak będę się źle czuła, to da mi zwolnienie (nie nadużywam, więc może dlatego tak mówi), daje skierowania na różne badania (muszę tylko sama je wskazać), ogólnie jest spoko.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: