Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

rękawiczki przy pobieraniu krwi
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi się że zarażony personel medyczny ma prawo do dalszej pracy nie poiwinno sie tych osob zwalniać.ani przenosic.byłoby to ukaranie za prace..bez dowiedzionych błedów danej osoby.
{Pielęgniarka czy lekarz nosiciel wiedzac o tym przestrzega pewnych zasad w ten sposób nie jest zagrożeniem dla nikogo.
Wlasnie chyba po to robi sie cocroczne badania personelu..aby osoby swiadome swojego zakażenia nie stanowiły zakazenia dla pacjentów.
Monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam takie pyanko. czy jak pielegniarka ktora ma pobierac krew od pacjetow zamiast ubierac rekawiczki myje rece ich jakimis "mydlami" to czy moze pobrac krew? bo w koncu ma niby czyste wysterylizowane rece (?) i myje je przed kazdym pobraniem
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 1:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie gwarantuje ani jej ani pacjentowi bezpieczeństwa. Wystarczy mała ranka,zadrapanie... Sad A co do swoich praw,to jak pobierali mi krew na oddziale we czwartek to moja mama zwróciła pielęgniarzowi uwagę a on oznajmił, że rękawiczki zakładają niedoświadczeni albo uczący się... dopowiedziałyśmy,że jak czymśbym się zaraziła to do kogo wtedy mamy się zwracać a on na to dalej swoje... chyba trzeba było pójść do odziałowej, bo ja po prostu boje się o siebie.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz racje....a jak ona nie zareaguje to do ordynatora .albo dalej
monika.
Powrót do góry
Dota
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze nie zdarzyło mi sie żeby pobierał mi ktoś krew bez rękawiczek.W laboratorium gdzie chodze to nie możliwe.Tam zmieniają na nowe do każdej osoby.
Dota
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
agulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 11:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierwszy dzien w pracy mojego brata
mlodego lekarza

przywiezli na blok chlopaka co wypadl z okna z 5 pietra na drzewo
w drzewo praktycznie sie powbijal
na dodatek to byl narkoman co mial sporo sil i wiercil sie niemiłosiernie
Lekarze uwazali jak mogli, a brat zostal skaleczony przez tego pacjenta, przecial rekawiczki i ...
pare dobrych dni brat modlil sie by nie byc zarazonym...
na szczescie nic a nic

i to w pierwszy dzien pracy
malowane słońce SmileSmileSmileSmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziś czytałam artykuł na dyskutowany przez nas temat, dla ciekawych podaję odnośnik:

Lekarze i pielęgniarki z żółtaczką odsunięci od zabiegów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zaczeto nie tylko mówić WZW B I Cale widac nareszcie jakies dzialania.....
moja koleżanka ..zarażona przez pacjenta.....dostała urlop zdrowotny i ułatwiono jej dstęp do leczenia ...w tej chcwili bierze Interferon.....więc super .... wroci do zawodu za rok......
Monika
Powrót do góry
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy artykuł. Z zainteresowaniem przeczytałam
Powrót do góry
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Kwi 27, 2006 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm... fakt... służba zdrowia to największe narażenie na czynniki szkodliwe: biologiczne, fizyczne, chemiczne i jonizujące... rękawiczki są środkiem ochrony indywidualnej (w przeciwieństwie do ŚO Zbiorowej np śluzy dezynfekcyjne)... praca "białego personelu" to ciągły stres, niosąc pomoc narażają swoje życie. Ale nie o tym... rękawiczki powinny być zakładane... ale ... patrząc na pielęgniarkę zdejmującą w trakcie pobrania krwi rękawiczki... bo nie czuje żyły i robi to by ją wyczuć (ilu z nas ma problemy z wkuwaniem?) po czym zakłada nowe do następnej czynności... nie mam tak jednoznacznych odczuć. A gdyby to na mnie miała problem...
Córka właśnie miała przekuwane ucho u kosmetyczki... (bez rękawiczek- naruszenie powłok ciała) ja mogłam wyjść od fryzjera... czy macie pewność, że sprzęt używany do tzw czynności usługowych odpowiada tak rygorystycznemu traktowaniu (choćby odkażanie, sprzęt jednorazowy) jak w lecznictwie?
Zastanówmy się... kto z nas do fryzjera zabiera rękawiczki? a narażeń biologicznych w tych zawodach jest równie dużo jak w zawodach medycznych co więcej do dezynfekcji narzędzi służy Lysoformin ten sam który jest używany w służbie zdrowia...

Igły i strzykawki są jednorazowe od końca lat 80- tych, w handlu nie występują już te produkty w formie sprzętu wielokrotnego użytku.
Badania... wstępne i okresowe personelu są takie same- wynikają z Kodeksu Pracy, ustawy o medycynie pracy i adekwatnych rozporządzeń.
www.ciop.pl
Nie jestem za jesienią średniowiecza, uważam jednak, że pielegniarki są fachowcami w swojej dziedzinie i jak każdemu zdażają się błędy... np nie zakładanie rękawiczek. Wystarcza rozmowa, sugestia. Gdy nie skutkuje... złożenie skargi pisemnej.
Stykając się z personelem w różnych ośrodkach zauważyłam jedno... niestosowanie środków ochrony indywidualnej najczęściej występuje w przychodniach nastawionych na zysk... czyli.. Przepraszam tych , których mogę dotknąć cytując dewizę zasłyszaną... najlepszy pacjent .. to zdrowy pacjent...
http://www.naturan.com.pl/biul2.htm
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: