|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 9:59 am Temat postu: |
|
|
Cześć Justynko:)
Glowa do góry!!! Poczytaj troszkę, pobądź z nami, a sama zobaczysz,że nie taki diabeł straszny:)
Pozdrawiam Ciebie i Twoją coreczkę
] _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 10:23 am Temat postu: |
|
|
Witaj Justynko:)
To dobrze ,że masz się do Kogo uśmiechać
- to najważniejsza strona naszej choroby, bez tego ciężko byłoby walczyć z każdym dniem...
Każdy z nas bardzo rozbudowuje tę sferę życia , bo w niej czuje się najbezpieczniej.
Diagnoza , lekarz, leczenie będą Cie tylko stymulować i wspomgać a wszystko razem złoży się na Twoje zdrowie, którego bardzo Ci życzę
pozdrawiam _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolla Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Justynko wsrod nas.!
rozgosc sie, poczytaj... znajdziesz tu wiele cennych informacji i wiele odpowiedzi na pewnie setki dreczacych cie pytan...
pomalu... zobaczysz ze raz lepiej, raz gorzej ale da sie z tym zyc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Kochani jestem szczęśliwą mężatką, mam 35 lat... jeszcze .... , bo w styczniu urodzinki..... i dziesięcioletniego syna. Dwa lata temu w ósmym miesiącu straciłam ciążę. I od tego wszystko sie zaczęło. Diagnozowałam sie po wszystkich lekarzach, bo OB miałam 105 a reszta w normie, bóle wędrujące całego ciała zaczynając od rąk i nóg po kręgosłup, bardzo uciążliwe drętwienia dłoni, i ciągłe biegunki naprzemian z zatwardzeniami. Byłam od rodzinnego poprzez alergologa, Laryngologa, nefrologa, gastrologa (wyszło lekkie zapalenie błony śluzowej żołądka), neuologa, nawet byłam u reumatologa ( który nic nie wykrył - dziwne prawda, posłał mnie na masaże i magnesy) Wycięli mi migdały, bo stwierdzili że to napewno to jest przyczyną takiego wysokiego OB, nic to nie dało - tylko mój ból i teraz brak ochrony nad wirusami : ( Prześwietlali mnie tyle razy że chyba naprawdę teraz świecę . Bałam sie że to już coś najgorszego że dopadł mnie jakiś nowotwór albo coś w tym stylu - depresja .... No i w końcu dotarłam do kliniki gdzie mnie zdiagnozowali.
Dwa tygodnie temu wyszłam ze szpitlala po trzytygodniowym pobycie. No i tam mi to właśnie zdiagnozowano... choroba układowa (TOCZEŃ rumieniowaty Układowy + zespół antyfosfolipidowy) Hiperprolaktynemia ....... nazwa koszmarnie skomplikowana - 10.12.br. idę na swoją pierwszą wizyte do poradni przyszpitalnej.
Dzięki tej stronie już dużo wiem i moge się popytać o sprawy mnie intrygujące. Dziękuję za odzew pozdrowienia! Jezeli macie jakieś rady dla nowicjusza to proszę piszcie! Ja to tak jak we mgle teraz po omacku  _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum! Witam ślązaczkę
Wiem że diagnoza jest wielkim szokiem, ale powolutku się oswoisz, ja się już oswajam przeszło rok. A w której klinice się leczysz? Pozdrawiam, dużo zdrówka
Ola |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:54 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Justynko.
Oswoisz się ze swoim wilczkiem i z pomocą medycyny go trochę uśpisz żeby nie był taki nadgorliwy w swoich poczynaniach i pozwolił ci na dłuższy oddech a najlepiej niech zapadnie w śpiączkę może być farmakologiczna i niech nikt i nic go nie budzi.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Justyno,
Witam na forum.  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 12:05 pm Temat postu: |
|
|
najważniejsze, że masz diagnozę teraz tylko dbać o siebie, przestrzegać paru zasad (wszystko dla zdrowia) i będzie ok
czym Ciebie leczą obecnie?
co do forum-spokojnie wszystko z czasem stanie się przejrzyste nawet jeśli, coś się zrobi nie tak, to błędy poprawiamy hihi
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Przykro mi ,ze przeszla s koszmar utraty ciąży,dziecka Tym bardziej gratuluję
Hiperprolaktynemia – podwyższone stężenie prolaktyny we krwi. Prolaktyna jest hormonem wydzielanym przez przedni płat przysadki mózgowej. Osiowe objawy hiperprolaktynemii dają obraz wtórnego hipogonadyzmu hipogonadotropowego.
O hiperprolaktynemii mówimy kiedy stężenie prolaktyny jest wyższy niż 20 ng/ml u kobiet i 15 ng/ml u mężczyzn. Hiperprolaktynemię czynnościową rozpoznaje się po teście z metoklopramidem: po podaniu 10 mg metoklopramidu powinien nastąpić 2-5 krotny wzrost stężenia PRL.
Często stężenie prolaktyny przekracza 100 ng/ml.
Guzy okolicy przysadkowo-podwzgórzowej czasami powodują zaburzenia pola widzenia przez ucisk na skrzyżowanie wzrokowe - konieczne jest także badanie okulistyczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperprolaktynemia
Dodam,że u chorych na toczeń b.często występuje podwyższony poziom prolaktyny.
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1533&highlight=prolaktyna _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|