|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 8:33 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
A ona na to, że przy grypie tez bolą stawy, prawda ? I nie jest to sprawa reumatologiczna. |
genialne teksty lekarzy powinno zebrać się w jednej księdze i opublikować
pewnie kobietę przerosły Twoje dolegliwości i zamiast przyznać, że sobie nie radzi, stwierdziła, że Ci nic nie dolega; czy tak trudno wystawić skierowanie na dodatkowe badania? nawet na badania z pobytem na oddziale ?
Cytat: |
Chcę wierzyć w to, że jestem zdrowa, ale dlaczego dziwnie mi się wydaje, że lekarz nie może się opierać na wynikach badań sprzed 3 lat ? |
no mi się też ta wydaje i pewnie nie tylko nam
a czy ona widziała wynik tego ANA?
maglia nie masz tam innego reumatologa? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 8:44 am Temat postu: |
|
|
maglia skad jestes?Kinga ma absolutna racje,zacznij szukać innego reumatologa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 8:54 am Temat postu: |
|
|
maglia napisał: |
Zaniosłam wczoraj ten wypis (był z 2009 roku). Pani doktor zobaczyła, przeczytała. Zerknęła na lekarza podpisanego pod wypisem i powiedziała. " O, wypis podpisała pani doktor X ? /i ona wykluczyła tocznia. Więc ja też wykluczam.
Więc reumatologicznie jest ok, ja nie mam tu nic do zrobienia. "
Na moje pytanie co z moimi bolącymi stawami, spytała czy mam jeszcze tabletki przeciwbólowe w domu. Jeszcze mam. Więc mam je brać w razie potrzeby.
I spytała jeszcze czy miałam kiedyś grypę. Owszem, miałam.
A ona na to, że przy grypie tez bolą stawy, prawda ? I nie jest to sprawa reumatologiczna.
|
Włos na głowie się jeży...
A z tego, co zrozumiałam wcześniej, wypis wykluczał (bez wyników ANA, co też było nonsensem) niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej a nie SLE. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:59 am Temat postu: |
|
|
Tak, widziała mój wynik ANA, nawet go sobie przepisała, ale nic nie mówiła.
Na wypisie jest, że wykluczono "niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej".
Wypis ma datę o 2 tygodnie wcześniejszą niż data wyniku z laboratorium, ale na wypisie jest wpisany wynik ANA 1:1280
Na wyniku ANA z laboratorium jest napisane, żeby powtórzyć za 6 miesięcy.
Lekarz rodzinny pewnie nie da mi skierowania na takie badanie, a u tej reumatolog nie mam już czego szukać, wyraźnie mi to powiedziała.
Jak będę się dalej źle czuła, to pewnie pójdę do rodzinnego, ale skoro reumatolog twierdzi że jestem zdrowa, to na jakiej podstawie rodzinny ma mi znowu wystawić skierowanie ?
Nie wiem co teraz, chyba poczekam, zobaczę jak się dalej będę czuła
Mieszkam niedaleko Trójmiasta
Ostatnio zmieniony przez maglia dnia Sro Kwi 11, 2012 10:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 10:12 am Temat postu: |
|
|
Coś mi sie kiedyś obiło o uszy, ze w Sopocie albo w Gdańsku jest dobra Klinika Reumatologiczna. Poszukaj innego lekarza!!! _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 10:14 am Temat postu: |
|
|
maglia a gdzie leżałaś w szpitalu ?gdzie wykluczyli SLE? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 10:17 am Temat postu: |
|
|
Znalazłam w Sopocie:
Wojewódzki Zespół Reumatologiczny im. Dr Jadwigi Titz-Kosko
Adres:
ul. Grunwaldzka 1/3
81-759 Sopot (woj.pomorskie)
Telefon:
551-12-01 551-24-60
Fax:
058-5511426
E-mail:
sekretariat@zespreum.com.pl _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 10:24 am Temat postu: |
|
|
Właśnie w tym szpitalu byłam. Szpital jest dobry, więc byłam pewna, że skoro wykluczyli to jestem zdrowa.
Teraz mam mętlik zupełny.
Po co ta lekarka mi mówiła znowu o tym toczniu i że koniecznie są badania, a teraz twierdzi, że jestem zdrowa ? O tabletek przeciwbólowych od niej stawy nie przestały mi puchnąć, może tylko mniej bolą...
Nie chcę sobie szukać choroby i powinnam się cieszyć, że ją wykluczyła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2012 1:09 pm Temat postu: |
|
|
maglia napisał: |
Lekarz rodzinny pewnie nie da mi skierowania na takie badanie, a u tej reumatolog nie mam już czego szukać, wyraźnie mi to powiedziała.
|
Lekarz rodzinny nie może wystawić Ci skierowania na panel badań dotyczący przeciwciał. Takie badania może zlecić specjalista. Lekarz rodzinny może zlecić co najwyżej OB, CRP i RF (czynnik reumatoidalny). Nie jest to kwestia złej woli lekarza - po prostu prawnie/ustawowo tego nie może zlecić. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam (jak mniemam po miejscu leczenia) lokalną rodaczkę.
Najgorsze jest poszukiwanie diagnozy. Z drugiej strony, choroba to nie wyrok, a niektóre są o tyle łaskawe, że nierzadko pozwalają zapomnieć o tym, że jest się chorym.
Powodzenia w szybkim uzyskaniu diagnozy i jeszcze szybszego dojścia do normy. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz, możesz mi napisać u kogo Ty się leczysz ? Kto Cię zdiagnozował ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Żadna tajemnica: pomijając kolejne zmiany nazwy chodzi o Poradnię Reumatologiczną na Akademii Medycznej. A prowadzi mnie dr Czuszyńska (jak widać, słychać i czuć z dobrym skutkiem). _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki.
Miałam skierowanie do tej poradni, byłam nawet umówiona na wizytę w 2009 roku...
Tylko, że po tym pobycie w szpitalu gdzie stwierdzili, że jestem zdrowa nie poszłam tam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 3:10 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 4:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
marciakk Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 18, 2012 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum Jak tak czytam i słucham chorych to widzę, że to jednak w procesie diagnostycznym chorób autoimmunologicznych standard - sugerowanie się cudzą opinią, podważanie słów pacjenta, poddawanie w wątpliwość objawów... Ja to przechodziłam przy miastenii (kiedy doprowadzono mnie do tragicznego stanu) i teraz zawzięłam się, żeby drugi raz przez to nie przechodzić... tak długo... Bo w to, że zostaną potraktowana inaczej to jakoś nie wierzyłam... W szpitalu, gdy mówiłam, np. że miałam zapalenie stawów skroniowo-żuchwowych w 2010 roku i płyn w stawach i byłam wówczas w szpitalu - to usłyszałam pytanie, czy mam zdjęcie... A, że nie miałam, bo nie zgłosiłam się po odbiór (teraz chyba to zrobię...), to lekarz prowadzący stwierdził, że jak nie zobaczy, to znaczy, że tego nie ma! Będąc w takiej sytuacji zaczęłam po prostu część badań robić na własną rękę - ale to nie jest do końca świetne rozwiązanie, bo (1) jest kosztowne, (2) lekarze potem często ignorują takie "przyniesione" wyniki, bo mówią, że muszą zrobić własne, w swoim laboratorium, (3) i tak z wynikiem trzeba potem się komuś pokazać, a tak w między czasie człowiek dostaje schizofrenii...
Trzymam kciuki, aby się szybko wyjaśniło, dlaczego stawy bolą!!! To najgorszy ból - ja okropnie się męczyłam, ograniczenie ruchomości też jest przykre. _________________ The best way to predict the future is to invent it.
Alan Kay |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|