| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

barbara Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:25 pm    Temat postu: Gastroskopia ktos mial? | 
				     | 

| 

A jednak stalo sie!!   Lekarka podejrzewa ,,Gastritis acid' (reflux)

Wiedzialam ze tak bedzie. Boje sie gastroskopii ale wiem ze to dla mojego dobra. Ciagle czuje dyskomfort i problemy wiec musze isc. narazie przepisala controloc i cos tam jeszcze. Ide prywatnie. Mial ktos gastroskopie z was? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:29 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

basia, mogłas spokojnie kontynuowac w poprzednim wątku, po co od razu zakładac nowy, kiedy temat jest ten sam i jest ciągłość myśli?   

tak, ja miałam, przezyłam. łącznie z pobieraniem wycinków i usuwaniem polipa przełyku, więc dłużej niz zazwyczaj, ale zapewniam, że nia ma powodu do paniki, badanie mało przyjemne, ale niezbędne. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

barbara Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:32 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| uuups sorki hihihihi | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Mella Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Sty 27, 2007 10:47 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Barbara, spokojnie, jest dużo gorszych badań niż gastroskopia. Gdy podejdziesz do tego badania na luzie, łatwiej i szybciej to badanie przebiegnie - przy rozluźnionym przełyku łatwiej połkniesz rurkę. To naprawdę nic strasznego   Ja mam zawsze odruch wymiotny przy badaniu szpatułką zaczerwienionego gardła, a gastroskopię przeszłam nad wyraz łatwo - połknęłam rurkę szybko i bezboleśnie.    _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."   

Jan Paweł II | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Sob Sty 27, 2007 10:53 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

barbara, nie masz się czego bac, to naprawde nic takiego, coz tych tur jest  więcej a uwirze ,ze to badanie nie jest takie straszne jak sie wydaje, 

jeszcze im zemdlejes i co ? odłożą na inny termin, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Olivia Junior

| 

Wysłany: Sob Sty 27, 2007 11:13 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja moja gastroskopie wspominam milo:D haha przed nia dali mi glupiego jasia wiec jezdzilam po calym oddziale na wozku i wszystkich zaczepialam bylo tak smiesznie.. a samo badanie bezbolesne , pobieranie wycinkow tez.. 

nie ma co sie bac! 

pozdrawiam | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

aniusia Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Sty 27, 2007 9:22 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Nie bójcie się, gastroskopia to nic strasznego. Miałam już trzy razy. Najgorszy jest moment przełknięcia rurki, ale znieczulaja i w ułamku sekundy  rurka jest w żołądku. Nic nie boli, ani badanie, ani pobranie wycinka.          _________________
   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

OLESIA Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 8:29 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

mało przyjemne ale można przeżyć- jak patrzę na to badanie z perspektywy czasu to nie było tak strasznie _________________ Szczęście jest jak słońce lecz nawet na słońcu znajdują się plamy. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kasiakuc Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 9:49 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Barbara  gdy już będziesz po gastroskopii sama stwierdzisz że to nic takiego..ja mialam już kilka razy i za kazdym razem  trocę się obawiam bo nie biorę znieczulenia bo potem mam kłopot z oddychaniem nie czuję tchawicy i muszę kontrolować oddech co mi przeszkadza ..tylko raz dalam sie znieczulić innym widać to nie przeszkadza...to badanie jest bardzo ważne by zdiagnozować co sie dzieje w środku i wierz mi że są gorsze badania...reflux dobrze sie leczy...zreszta jak bedziesz po to daj znać...   _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

aniams Kadet

| 

Wysłany: Nie Sty 28, 2007 1:34 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja się nie mogę skarżyć na gastroskopię. Miłam dwa razy. Jeżeli jesteś opanowana, oddychasz spokojnie i regularnie oraz nie panikujesz to wszystko przejdzie gładko. Przy pierwszej nie miałam nawet odruchu wymiotnego. W zeszłym roku jak robiłam miałam pobierane wycinki, miałam odruchy wymiotne ale i tak staralam się leżeć spokojnie i nie panikować. Szybko skończyło się i było po wszystkim.    

Duże znaczenie ma też lekarz który wykonuje badanie. Dobry lekarz poradzi sobie sprawnie i szybko.

Powodzenia    | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

pini1 Junior

| 

Wysłany: Wto Sty 30, 2007 12:34 pm    Temat postu: toczen | 
				     | 

| 

mialam 3 razy gastroskopie 

nie ma stachu polkniesz rurke i nawet sie nie obejrzysz a juz bedzie po   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

barbara Stary wyjadacz

| 

Wysłany: Wto Sty 30, 2007 4:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Ale namieszane! Przed gastro bylam u lekarki od mojej choroby i powiedziala ze na razie odlozymy gastroskopie. kazala na 1 m-c wylaczyc immuran jezeli to nie pomoze to wtedy gastro | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Oleczek Junior

| 

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 1:17 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Faktycznie gastroskopia to jeszcze nie taka straszna rzecz, zwłaszcza jeśli 15 minut po niej ma się kolonoskopię (( Tego badania nie chciałabym drugi raz przechodzić... | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 4:13 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

coz masz racje , zgadzam sie z toba w 100% , ale oprócz kolonoskopii tez powównywalny jest wlew kontrastowy do jelit , sama przyjemność, dla mnie to chyba było jeszcze gorsze,   _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 4:53 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

hej, może nie targujmy się "co gorsze" bo to i tak wyłącznie wrażenia osobiste - ja tam wole kolonko od gastro   

a możemy ludzi niepotrzebnie nastraszyć! jak trzeba to trzeba. i koniec.   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|