| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Lip 09, 2006 8:20 pm    Temat postu: Gril | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				sos
 
serek ostrawia ziołowy
 
mała smietana luksusowa 18% firmy Zott/najlepsza sprawdzone/
 
sredni ząbek czosnku/jeżeli ktoś lubi ostry może dać dwa/
 
sól,pieprz do smaku.
 
 
kurczak z maurytiusa
 
4 filety z kurczaka
 
1 mała cebula pokrojona w piórka
 
2 zmiażdżone ząbki czosnku
 
3/4 małego jogurtu naturalnego/Danon/tlustego 
 
3 krople tabasko
 
sok z 2 cytryn
 
1łyzeczka posiekanej kolendry lub 1/2 łyzeczki kolendry w proszku
 
1 łyżeczka kminku w proszku
 
1 łyzeczka garam masala lub przyprawy do potraw kuchni  chińskiej firmy Kotanyi
 
sól
 
świerzo zmielony pieprz /ja używam biały/
 
zaprawa musi byc dość slona
 
Włożyc kawałki kurczaka do marynaty dokładnie wymieszac i odstawić do lodówki na conajmniej 5 godzin/mozna na dłużej/
 
mozna smażyć na patelni lub piec
 
 
smacznego
 
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		didulka Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Lip 09, 2006 8:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				wielkie dzieki
 
a mozna jeszcze prosic przepis na seler   | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Itunia Master butterfly
  
 
  Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 10, 2006 9:00 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| Polecam wszystkim ananasa z grilla - świeży ananas pokrojony w spore kawałki trzeba nabić na patyczki do szaszłyków, skropić cytryną i natrzeć cukrem waniliowym, trzcinowum lub miodem. Najlepiej pasuje do tego jakiś jasny sos, np. cytrynowy (może być kupny). | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Mella Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 996
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 10, 2006 10:20 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Lidka, wielkie dzięki za przepis   już zadziałała moja wyobraźnia smakowa    
 
Na grila polecam banany pieczone w folii z kremem np. gotową Smakiją waniliową lub czekoladową   (my zawsze kupujemy obie). _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."   
 
Jan Paweł II | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 10, 2006 7:27 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				sałatka z selera
 
Słoiczek selera wybornego firmy Rolnik dokładnie odsączyć z zalewy
 
dodac 4 łyzki majonezu Hellmans babuni dokładnie wymieszac i odstawić na 2 godziny do lodówki
 
Smacznego
 
 
 
 
Kurczak
 
Filety z kurczaka posolić opruszyć pieprzem.Wymieszać 4 łyżki soku z cytryny z odrobiną soli żeby sół się rozpuściła .Dodać dwa ząbki zmiazdzonego czosnku i 8 łyżek oliwy.wymieszac i dokładnie posmarować filety.resztą sosu zalac filety ułożone w naczyniu.Przykryc szczelnie i na 5 godzin do lodówki.
 
Smacznego.
 
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Agnesis Master butterfly
  
  
  Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 227 Skąd: wyspa Man
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lip 12, 2006 9:31 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				| Lidia, a ja jeszcze poproszę o przepis na chrzan z porzeczką. W ogóle nigdy nie robiłam sama żadnego chrzanu.... A ten jest super! Pora się nauczyć... | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Lip 12, 2006 11:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Porzeczki do mięs i serów
 
 
1 kg czerwonech porzeczek smażyc często mieszając aż zmniejszą obiętość o połowę.Dodać 1/3 małej łyzeczki sol,1/8 łyżeczki pieprzu,4 łyżki cukru posmazyc jeszcze trochę i gorące nakładać do małych sloiczków.
 
Tak przygotowane porzeczki są swietne do drobiu, cielęciny i serów.
 
Można wymieszać z chrzanem że słoiczka dodając porzeczek do uzyskania porzadanego smaku.
 
 
Najlepiej smażyć porzeczki po przemrozeniu.
 
smacznego
 
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Agnesis Master butterfly
  
  
  Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 227 Skąd: wyspa Man
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Lip 14, 2006 9:19 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dzięki    | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		didulka Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Lip 16, 2006 10:30 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				hehe nie chwalac sie dzis mam na obiad mieso w tym zoltym sosie a wczoraj wcinalam salatke z selera  8) 
 
 
     | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		agatka03 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Lip 22, 2006 10:01 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				jadłam ostatnio pyszną salatkę z .... zupki wietnamskiej,czy chińskiej.
 
 
 
- makaron z zupki chińskiej drobno pokruszyć, 
 
  dodać: pokrojonego w kostke pomidora /bez skórki/,ogórka,paprykę,
 
             i puszkę kukurydzy.
 
  posypać przyprawami z paczuszki,polać olejem dołączonym do zupki i       dodać dowolna ilość jogurtu naturalnego albo majonezu.
 
 
Pycha! Nie mogłam uwierzyć,że takie dobre,z takiej zupki...
 
  
 
             
 
   
 
    P.S. Zapomnialam napisać,ze ta zupka to rosół łagodny!!!   _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Sie 17, 2006 8:06 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ja do tej sałatki dodaję szynkę pokrojoną w makaroniki,Najłatwiej kupjoną w plasterkach pokroić w niezbyt dlugie i cieniutkie paseczki.Pycha .
 
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 
                      Seneka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		gusia_92 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 5:43 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ostatnio rodzice zorganizowali ognisko dla pracownikow.
 
mama zrobila kurczaka w zalewie, ja zrobilam sos i salatke z zupki chinskiej. sos i salatka tak wszystkim smakowala ze prosili o przepis.
 
najlepsze z tego wszystkiego jest to ze na poczatku nikt nie wiedzial z czego jest ta salatka. dopiero jak ktos sie nmnie zapytal o przepis i powiedzial ze byla pyszna to powiedzialam ze to z zupki. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		kinga Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 7:14 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				ta sałatka jest przepyszna - jadłam ją kiedyś     była najbardziej oblegana - a na stole stały jeszcze 3 inne    _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy. 
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sie 14, 2007 5:56 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				znalazłem     
 
...krojona marchewka hihih ..  
 
 
   _________________
   | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		jagula Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sie 14, 2007 6:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pomyślałam,że mogę Wam  podpowiedzieć co można przygotować na gril jeśli spodziewacie się wegetarian   
 
 
Wege szaszłyki:
 
 
Marynata:Oliwa/olej z cytryną i ziołami- majeranek,papryka ostra, pieprz i co kto lubi
 
 
Do marynaty wrzucamy:
 
pokrojoną w kostki paprykę, cebulę(tak aby się dało nabić na patyczki) czosnek, namoczoną wcześniej kostkę sojową(wg przepisu na opakowaniu), podgotowaną lekko marchewkę w talarkach, tofu pokrojone w kostkę, oliwki
 
Składniki powinna się jakiś czas przegryzać w lodówce- mogą stać nawet cała noc
 
Na drugi dzień nabijamy naprzemiennie na patyczki wraz z pokrojonymi puszkowymi brzoskwiniami (można dodać świeże jabłko), na koniec zawijamy po kilka patyczków w folię aluminiową i układamy na grillu.
 
Gotowe po 15-25 minutach | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		 |