Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

odczulanie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Wto Gru 29, 2009 8:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I bardzo dobrze,Locman-ja to zamieściłam,bo na owym forum sa pełni zachwytu nad tą metodą...
Być może twojego syna nie zbadano solidnie przed naswietlaniem,uwzgledniając wszystkie ZA i PRZECIW...lub po prostu jest bardzo wrażliwą skórę..Ale udało się wam dojść do remisji? U nas generalnie jest spokój-zasługa Elidelu i leków antyhistaminowych(flonidan bierze na stałe)-diety juz jako takiej córka nie ma-nie może "przedobrzyć" z pr.mlecznymi,chipsami,mandarynkami,po których 2 l.temu wręcz obrzęku dostała-ale faktycznie za dużo ich zjadała,a tam tez kupe chemii pzrecież oprócz kwasów owocowych-w kazdym razie AZS wtedy wrcił na ciężkie 3 tyg. Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 10:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uczulenie na lateks

http://www.forumzdrowia.pl/index.php?id=331&art=1994

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie
mgr inż. Iwona Sajór
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie


Alergenem pokarmowym jest każdy składnik lub składniki pożywienia, wywołujące reakcję nadwrażliwości ze strony układu pokarmowego. Alergeny pokarmowe, w odróżnieniu od alergenów wziewnych, nie zostały jak dotąd dostatecznie poznane. Wiedza o nich jest wciąż niewielka i wymaga dalszego pogłębienia. Tylko część spośród nich została stosunkowo dobrze zbadana i opisana.

Głównymi przyczynami alergii pokarmowych są białka: mleka, jaj, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów, ryb, skorupiaków, soi oraz zbóż. Badania kliniczne sugerują, że te osiem grup produktów spożywczych odpowiada za występowanie około 90% wszystkich przypadków alergii pokarmowych. Wiele innych produktów spożywczych, a także ich składników, może powodować reakcje alergiczne, jednakże obserwuje się je ze znacznie mniejszą częstotliwością.

U dzieci alergie pokarmowe wywołują najczęściej: mleko krowie, jaja, soja, orzechy arachidowe i laskowe, ryby i skorupiaki. U dorosłych natomiast są to zwykle: orzechy arachidowe i laskowe, skorupiaki, ryby i jaja.

Mleko krowie

Ocenia się, że białka mleka krowiego stanowią główną przyczynę alergii, częstszą od innych produktów pokarmowych razem wziętych. W ich skład wchodzą białka kazeinowe (78-85%), białka serwatkowe (15-25%) i śladowe ilości białek otoczki kuleczek tłuszczowych (0,1%). Każda z tych grup białek zbudowana jest z wielu frakcji. Do najsilniej alergizujących białek należą: spośród frakcji białek kazeinowych - kazeina, a wśród białek serwatkowych - β-laktoglobulina i w mniejszym stopniu - α-laktoglobulina. Obróbka termiczna obniża nieco właściwości alergizujące białek mleka, ponieważ powoduje denaturację białek, a co za tym idzie - zmiany chemiczne w ich strukturze. Dotyczy to przede wszystkim białek serwatkowych, natomiast zmniejszenie alergenności białek kazeinowych jest nieznaczne.

Reakcja alergiczna na białka mleka krowiego dotyczy głownie niemowląt i małych dzieci. Alergia objawia się u około 2-5% niemowląt karmionych preparatami mleka krowiego i u około 0,5% niemowląt karmionych piersią. Większość (około 90%) dzieci uczulonych na białka mleka krowiego wyrasta z tej alergii między trzecim a piątym rokiem życia, przy czym objawy alergii częściej ustępują u dzieci, u których alergia ujawniła się przed trzecim rokiem życia.

Białka mleka krowiego, spożywane przez kobiety karmiące piersią, przechodzą do ich pokarmu i zdarza się, że także mogą powodować u dzieci przypadki alergii. W takich sytuacjach należy całkowicie wyeliminować z diety matki produkty zawierające białka mleka. W profilaktyce alergii na białka mleka krowiego u niemowląt używa się modyfikowanego mleka hipoalergicznego, a w leczeniu alergii spowodowanej tymi białkami - mleka o znacznym stopniu hydrolizy białek. Niestety, nawet preparaty mleka o znacznym stopniu hydrolizy białek nie są całkowicie pozbawione właściwości alergizujących. Dlatego niekiedy leczenie alergii u niemowląt wymaga zastosowania tzw. mieszanek elementarnych, czyli preparatów zawierających mieszaninę aminokwasów.

Należy pamiętać, że skład mleka innych ssaków (kóz, owiec) jest podobny do składu mleka krowiego, a zatem białka mleka tych zwierząt również mogą powodować reakcje alergiczne.

Jaja


Białka jaj ptasich (kur, kaczek, gęsi) wywołują najsilniejszą reakcję alergiczną u dzieci w pierwszych trzech latach ich życia. Podobnie, jak w przypadku białek mleka krowiego, objawy alergii często ustępują wraz z wiekiem. Zdarza się jednak - szczególnie u dzieci nadwrażliwych - że utrzymują się również w wieku dorosłym. Do rozwoju alergii może dojść za pośrednictwem pokarmu matki. Przeważająca większość białek jaja kurzego odpowiedzialnych za rozwój alergii zlokalizowana jest w białku. Składa się ono z ponad 20 frakcji, wśród których najsilniejszym alergenem jest owomukoid. Pozostałe frakcje wywołujące reakcje alergiczne to: owoalbumina, owotransferyna i lizozym. Spośród frakcji obecnych w żółtku jaja alergenem reagującym krzyżowo z albuminą osoczową kurcząt jest α-liwertyna. Oznacza to, że u niektórych osób może ujawnić się alergiczna reakcja krzyżowa po spożyciu białka jaja i mięsa kurcząt.

Jaja poddane obróbce termicznej nie tracą swoich właściwości alergizujących, ponieważ frakcje budujące białko są odporne na denaturację i trawienie enzymatyczne. Poza możliwością spożywania ich jako samodzielnych potraw, jaja mają również szerokie zastosowanie w przetwórstwie żywności. Bardzo często dodaje się je do produktów spożywczych jako składnik spulchniający lub wiążący (np. ciasta, makarony), a przetwarzane przemysłowo w postaci przetworów suszonych i mrożonych, wykorzystywane są w produkcji wielu środków spożywczych (np. zup w proszku, sosów). Warto o tym pamiętać, gdyż jako alergen ukryty mogą powodować reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych.

Ryby

Alergie wywołane spożyciem ryb i ich przetworów dotyczą równie często dzieci, jak i osób dorosłych. Znanym alergenem występującym w mięsie ryb jest białko - parwalbumina. Ponieważ frakcje białkowe różnych gatunków ryb nieznacznie różnią się od siebie, osobom reagującym alergicznie chociażby na jeden gatunek ryb, zaleca się również unikanie spożywania mięsa wszystkich innych gatunków. Alergeny występujące w rybach są tak silne, że nawet ich śladowe ilości przedostające się do potraw mogą u osoby wrażliwej spowodować wystąpienie ostrych objawów alergii. Osoby uczulone na białka ryb powinny zatem zwracać szczególną uwagę nie tylko na skład spożywanych posiłków, ale i na sposób ich przygotowywania. Obróbka kulinarna (gotowanie oraz konserwowanie) z reguły zmniejsza właściwości alergizujące ryb. Nie oznacza to jednak, że całkowicie je eliminuje. Zdarza się, że niektóre osoby uczulone na ryby gotowane, nie reagują na potrawy z surowych ryb, co może sugerować powstawanie nowych alergenów podczas obróbki termicznej. Zanotowano również przypadki, kiedy u osób szczególnie wrażliwych na białka ryb dochodziło do reakcji uczuleniowej podczas wdychania oparów powstających podczas ich smażenia.

Skorupiaki i małże

Do skorupiaków zalicza się krewetki, kraby, homary, langusty i raki; do małży - mięczaki, przegrzebki, ostrygi i sercówki. Bezkręgowce te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, głównie z powodu dużej zawartości białka (skorupiaki - średnio 19,2%, małże - 15,3%). Alergią na białka skorupiaków i małży reagują częściej osoby dorosłe. Wyizolowano kilka alergenów występujących w tych produktach spożywczych. Są one odpowiedzialne za wywoływanie szczególnie silnych reakcji alergicznych, w tym także wstrząsu anafilaktycznego. Obróbka termiczna nie zmniejsza ich właściwości uczulających. Mogą one być alergenami ukrytymi, ponieważ są wykorzystywane w produkcji niektórych sosów i dań kuchni azjatyckiej. Osoby, u których występują reakcje alergiczne na skorupiaki i małże, powinny również unikać spożywania ryb, z uwagi na podobny skład białkowy.

Orzechy arachidowe i inne orzechy

Orzechy arachidowe (zwane także orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami) należą do najsilniejszych znanych alergenów, mogących spowodować nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Reakcja alergiczna organizmu na białka tych orzechów może wystąpić nawet po spożyciu niewielkiej ich ilości. Znajdujące się w nich alergeny są odporne zarówno na denaturację termiczną, jak i chemiczną. Częściej wywołują reakcje alergiczne u dorosłych, chociaż z ostatnich obserwacji wynika, że wiek, w którym pojawia się alergia na te orzechy, stopniowo się obniża. Coraz częściej pierwsze objawy uczulenia na orzechy arachidowe obserwuje się u dzieci poniżej drugiego roku życia. Zdarza się, że u osób reagujących na alergeny orzechów arachidowych, dochodzi także do reakcji krzyżowej i uczulenia na pyłki brzozy lub leszczyny i lateks. Z uwagi na podobny skład białek występujących w różnych gatunkach orzechów, osoby uczulone na jeden rodzaj orzechów powinny w ramach profilaktyki unikać również pozostałych. Orzechy - zwłaszcza orzechy arachidowe i wytwarzany z nich olej - są powszechnie stosowane w produkcji żywności. Mogą więc wywoływać reakcje uczuleniowe (ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie) jako alergeny ukryte.

Soja

Spośród białek soi najsilniejsze właściwości alergizujące mają globuliny. Reagują na nie zazwyczaj dzieci, przy czym u dzieci zdrowych alergia na białka soi jest rzadkością. Znacznie częstsze występowanie reakcji uczuleniowych na te białka obserwuje się u dzieci, które mają alergię na białka mleka krowiego. Właściwości alergizujące białek soi zwiększają się pod wpływem wysokiej temperatury. Soja i wytwarzane z niej preparaty (mączki, grysy, koncentraty, izolaty) znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i są stosowane jako dodatki w produkcji różnych środków spożywczych. Można je znaleźć przede wszystkim w wyrobach mięsnych, drobiowych i piekarniczych. Jako ukryty alergen mogą więc wywołać silną reakcję ze strony uczulonego organizmu.

Zboża

Alergia na białka zbóż występuje z podobną częstotliwością u dzieci i osób dorosłych. Białka pszenicy są źródłem wielu różnych alergenów odpowiedzialnych za rozwój celiakii, alergii pokarmowej i alergii wziewnej (astma piekarzy). Za wystąpienie reakcji alergicznych po spożyciu produktów zbożowych odpowiedzialny jest najczęściej gluten, a dokładniej jedna z jego frakcji - gliadyna. Reakcje alergiczne najczęściej wywołują pszenica i kukurydza; najrzadziej uczulenie pojawia się po spożyciu ryżu.

Zioła i przyprawy

Wystąpienie alergii mogą także indukować niektóre zioła i przyprawy. Ryzyko pojawienia się alergii po ich spożyciu jest mocno zróżnicowane (Tabela 1). Najczęściej wystąpienie objawów niepożądanych obserwowane jest po spożyciu świeżych ziół i przypraw. W czasie obróbki kulinarnej większość z nich traci swoje właściwości alergizujące. Wyjątkami są: ostra papryka w proszku, curry, pieprz czarny i kajeński, które mogą uczulać nawet w postaci przetworzonej. Alergeny zawarte w przyprawach i ziołach reagują krzyżowo z alergenami pyłków roślin (np. u osób uczulonych na pyłki brzozy, bylicy czy selera istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu potraw zawierających anyż, kminek, kolendrę lub koper włoski). Należy pamiętać, że zioła i przyprawy są składnikiem wielu produktów i potraw. Zawarte są także w wielu lekach i w tej formie również mogą wywoływać alergię.

Osoby, u których została zdiagnozowana alergia, powinny zrezygnować z używania ziół i przypraw silnie i średnio alergizujących i wybierać te, w przypadku których ryzyko wystąpienia alergii jest niewielkie. Przed nieświadomym spożyciem alergenu może też uchronić dokładne czytanie etykiet umieszczanych na produktach spożywczych i farmaceutycznych.

Substancje dodatkowe

W celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych, ograniczenia i zapobiegania ich niekorzystnym zmianom jakościowym wywoływanym przez drobnoustroje, poprawienia funkcjonalności, a także - dla osiągnięcia innych korzystnych właściwości technologicznych, podczas produkcji żywności stosuje się wiele substancji dodatkowych. Podobnie jak wcześniej omówione grupy produktów żywnościowych, substancje dodatkowe także mogą u wywoływać niektórych osób reakcje alergicznie. Szacuje się, że mogą one dotyczyć 0,03-0,15% ludzi dorosłych. W populacji dziecięcej ich objawy obserwuje się znacznie częściej. Dotychczasowe badania pozwoliły wyodrębnić substancje dodatkowe o potencjalnym działaniu uczulającym. Należą do nich:
- syntetyczne barwniki spożywcze (np. E 104 - żółcień chinolinowa, E 110 - żółcień pomarańczowa, E 123 - amarant, E 124 - czerwień koszenilowa, E 128 - czerwień 2G);
- środki konserwujące (np. E 200 - kwas sorbowy, E 202 - sorbinian potasu, E 210 - kwas benzoesowy, E 211 - benzoesan sodu, E 220 - dwutlenek siarki, E 230 - bifenyl/difenyl);
- przeciwutleniacze (np. E 310 - galusan propylu, E 311 - galusan oktylu, E 312 - galusan dodecylu, E 320 - butylohydroksyanizol, E 321 - butylohydroksytoluen);
- substancje wzmacniające smak i zapach (E 620 - kwas glutaminowy, E 621 - glutaminian sodu, E 622 - glutaminian potasu, E 623 - diglutaminian wapnia).

Lista środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe jest bardzo długa, dlatego niezmiernie istotne jest uważne czytanie informacji umieszczonych na etykietach. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. nr 220, poz. 1856, z późniejszymi zmianami), producenci żywności są zobowiązani do wymienienia preparatów białek roślinnych i zwierzęcych (z podaniem ich nazw) w wykazach składników zamieszczanych na etykietach produktów. Podjęcie takich działań stwarza osobom cierpiącym z powodu alergii pokarmowych szansę na wyeliminowanie z diety produktów zawierających te składniki.

Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Do tej grupy produktów zaliczane są: produkty przeznaczone dla sportowców, napoje energetyzujące, produkty wspomagające odchudzanie, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do żywienia niemowląt, produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych dzieci, herbatki dla niemowląt i małych dzieci i suplementy diety. Ponieważ zawierają one w swoim składzie białka roślinne i zwierzęce, a także zioła i przyprawy, u osób nadwrażliwych mogą wywierać działanie alergizujące.

Alergeny ukryte

Alergeny ukryte (maskowane) to składniki, które w naturalny sposób występują w produkcie, bądź też zostały do niego dodane w postaci preparatu wieloskładnikowego (np. glutaminian sodu jest dodawany do żywności jako substancja dodatkowa E 621, ale występuje także w sposób naturalny w pomidorach, pieczarkach, kukurydzy, grochu i parmezanie). Nazwy tych preparatów zwykle znajdują się na etykietach produktów - rzadko jednak zawarte są tam informacje o ich dokładnym składzie. Spożycie produktów zawierających w swoim składzie takie preparaty wieloskładnikowe bardzo często powoduje wystąpienie typowych reakcji alergicznych u osób nadwrażliwych na jakiś ich składnik, dodany nawet w śladowych ilościach. Alergicy często miewają duże problemy z identyfikacją alergenów w produktach żywnościowych i nieświadomie wprowadzają je do swojego organizmu. Dlatego osoby te powinny wnikliwie obserwować zależności pomiędzy występującymi objawami alergii a spożywanymi produktami. Ułatwi im to odpowiedni dobór produktów spożywczych.
http://www.forumzdrowia.pl/index.php?id=331&art=1113
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Moksia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 413
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Wybieram się na odczulanie i wybrać nie mogę. kumpela spróbowała i się udało - odczuliła się z różnych składników pokarmowych i roztocza. Dla zainteresowanych:
http://www.vegamedica.pl/
Może się przyda Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Sty 13, 2010 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj,na str.1 w podanym temacie,znajdziecie konkretne wiadomości,nt.
AZS:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1653&start=45&postdays=0&postorder=asc&highlight=borelioza
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Mar 31, 2010 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prf.Bręborowicz jest wspaniałym specjalistą-przez parę lat byłam jej pacjentką w IP,w Pniu...(Madziary-z myślą o tobie):

Zapobieganie alergii u dzieci - nowa strategia

Manipulacja czynnikami środowiskowymi jest nieskuteczna w pierwotnej prewencji chorób alergicznych, czyli zapobieganiu alergii u dzieci, u których nie wystąpiły jeszcze żadne objawy choroby. Dowodzą tego nie tylko codzienne obserwacje, ale też liczne badania" - twierdzi prof. Anna Bręborowicz, kierownik Kliniki Pneumonologii, Alergologii Dziecięcej i Immunologii Klinicznej UM w Poznaniu.

Obecnie zmienia się podejście do profilaktyki astmy i alergicznego nieżytu nosa u dzieci. Indukcja tolerancji alergenu wydaje się dawać bez porównania lepsze efekty, niż jego usunięcie z otoczenia chorego" - podkreśla prof. Bręborowicz. Zwłaszcza że eliminacja alergenów nigdy nie jest w pełni możliwa, a kontakt z nimi po wcześniejszej izolacji pacjenta może wywołać bardzo groźne skutki, włącznie z reakcją anafilaktyczną. Na przykład w jednym z badań u 11 dzieci z rozpoznaniem atopowego zapalenia skóry i podejrzeniem alergii na białka mleka krowiego (bez potwierdzenia w próbie prowokacji) przez kilka miesięcy stosowano dietę bezmleczną. Nie stwierdzono żadnej poprawy w zakresie objawów skórnych, natomiast u 8 dzieci po spożyciu mleka wystąpiła ostra reakcja anafilaktyczna.

Rehabilitacja psów i kotów

Oskarżane o szczególnie silne sprzyjanie chorobom alergicznym koty i psy stały się jednymi z pierwszych obiektów badań. Liczne analizy dowodzą jednak, że ich obecność nie ma większego wpływu na wystąpienie astmy czy alergicznego nieżytu nosa (ANN). Choć mówiło się o tym od pewnego czasu, dopiero teraz dowody niewinności kotów wydają się niepodważalne.

Takie są m.in. wnioski z metaanalizy GA2LEN 2009. W kilkunastu krajach europejskich przeprowadzono obserwację łącznie 26 521 osób, oceniając wpływ obecności w domach: kota, psa, ptaków i gryzoni na rozwój astmy oskrzelowej. Zwierzęta były mieszkańcami od kilkunastu do ponad sześćdziesięciu proc. domów, tymczasem astma wystąpiła u 7-12 proc. dzieci w wieku szkolnym.

„To jednoznacznie wykazało brak korelacji między obecnością zwierząt w otoczeniu a zachorowaniem na astmę. Stwierdzono również brak korelacji między stężeniem alergenów tych zwierząt a astmą. Takie same wnioski płyną z badania PIAMA" - wyjaśnia prof. Anna Bręborowicz.

W analizie wpływu zwierząt na rozwój alergicznego nieżytu nosa w badaniu PIAMA obserwowano 22 274 osoby. Obecność alergenów „na czterech łapach" była taka, jak podano wyżej, podczas gdy ANN wystąpił tylko u 6,8 proc. dzieci w wieku szkolnym. Stwierdzono także odwrotną korelację między stężeniem alergenów a ANN - im większa ekspozycja na sierść i wydzieliny zwierząt, tym rzadsze zachorowania.

Bezcelowa eliminacja roztoczy

„Badania prospektywne (obserwacyjne) dowodzą także braku korelacji między stężeniem alergenu roztoczy we wczesnym okresie życia a rozwojem astmy" - informuje prof. Anna Bręborowicz.

W badaniu Childhood Asthma Prevention Study u dzieci z grupy wysokiego ryzyka astmy oskrzelowej podjęto interwencję polegającą na eliminacji roztoczy i suplementacji diety z kwasami omega 3. Efekt - w piątym roku życia dzieci nie zaobserwowano żadnego wpływu tych działań na objawy astmy.
W Manchester Asthma Allergy Study po eliminacji roztoczy obserwowano zwiększone ryzyko uczulenia na roztocze, ale zmniejszony opór dróg oddechowych.

„W niektórych badaniach do eliminacji roztoczy stosowano metody chemiczne - akarycydy i fizyczne - ciepło, mróz, częste pranie, specjalne filtry powietrza, jonizatory. I również nie zaobserwowano większego wpływu tych działań na przebieg astmy, na profilaktykę zachorowania" - dodaje prof. Bręborowicz. Także przy alergicznym nieżycie nosa eliminacja roztoczy nie daje efektu profilaktycznego.

Analiza przyczyn niepowodzeń

„Badania epidemiologiczne pokazały, że skuteczność naszych interwencji jest ograniczona. Złożyło się na to wiele elementów. Na przykład nasze interwencje były wycinkowe - eliminowano jeden czynnik, natomiast okazuje się, że patogeneza chorób alergicznych jest znacznie bardziej złożona i takie wyrywkowe postępowanie nie rozwiązuje problemu" - wyjaśnia prof. Bręborowicz.

Większą skuteczność interwencji wielokierunkowych potwierdzono także w badaniach. Na przykład w Childhood Asthma Primary Prevention Study wykazano, iż u dzieci z grup wysokiego ryzyka po kompleksowej eliminacji alergenów inhalacyjnych i pokarmowych nastąpiło zmniejszenie częstości występowania astmy, ale postępowanie to nie miało wpływu na inne wskaźniki (występowanie AZS, ANN, wykładniki alergii).

W Isle of Wight Infant Allergen Avoidance Study kompleksowa eliminacja alergenów spowodowała jednak zmniejszenie częstości występowania nie tylko astmy, ale też AZS i atopii. W grupie dzieci do 8. roku życia efekt był większy w przypadku przewlekle chorujących. „Badania dowodzą, iż różnice w częstości występowania chorób alergicznych w różnych populacjach nie są spowodowane wyłącznie różnicami w ekspozycji na alergen. Są to uwarunkowania wieloczynnikowe - trzeba brać pod uwagę alergeny, czynniki infekcyjne, nie bez znaczenia jest także rola ekspozycji mikrobiologicznej" - mówi prof. Bręborowicz.

Inne podejście do profilaktyki i leczenia

„Obecnie trwa weryfikacja programów profilaktycznych. Krytycznie odnosimy się do tego, co robiliśmy wcześniej. Nie mamy natomiast jeszcze dostatecznych dowodów na to, byśmy mogli zaproponować coś zupełnie nowego. Dlatego nadal obowiązują nas wytyczne i, co bardzo ważne, zasady zdroworozsądkowe" - podkreśla nasz ekspert.

Zdaniem prof. Anny Bręborowicz, przykładem sensownego postępowania może okazać się fiński program profilaktyki alergii, który ma być realizowany do 2018 roku. Zakłada on, iż unikanie czynników zagrożenia i obawa przed wszystkim nie jest właściwą strategią, bo prowadzi do izolacji, działań szkodliwych dla normalnego życia, a w najgorszym wypadku do ciężkich reakcji pojawiających się nieoczekiwanie. „Unikanie będzie zawsze ważne, ale musi mieć określone podstawy i zdefiniowany czas" - przestrzegają Finowie.
Celem tego projektu jest przede wszystkim zmniejszenie w najbliższych latach częstości występowania astmy, AZS, ANN i kontaktowego zapalenia skóry o 20 proc., zmniejszenie liczby chorych będących na diecie eliminacyjnej aż o 50 proc., poprawa diagnostyki, m.in. przez stworzenie sieci certyfikowanych ośrodków. Przy okazji Finowie chcieliby też zmniejszyć wydatki na leczenie chorób alergicznych o przynajmniej 20 proc.

„W latach 1990-2004 Finowie realizowali program profilaktyki astmy i osiągnęli niezłe wyniki, więc może warto brać z nich przykład" - dodaje prof. Bręborowicz. W każdym razie, indukcja tolerancji zamiast eliminacji alergenów wydaje się dziś bardziej właściwym kierunkiem. Toczy się dyskusja, jak ją prowadzić, ale lekarze powinni być świadomi wszystkich rozbieżności i nie przesądzać ostatecznych rozstrzygnięć.

„Pamiętajmy, że pacjent może czuć się mocno rozczarowany i zagubiony, słysząc coraz to inne koncepcje profilaktyki. Nie powinien będąc u jednego lekarza słyszeć jednej teorii, a za miesiąc, odwiedzając drugiego specjalistę - już inną. Dlatego powinniśmy na dziś wypracować jakiś konsensus" - podkreśla prof. Anna Bręborowicz.

Jedną z ważniejszych obecnie kwestii jest także tendencja do nadrozpoznawalności chorób alergicznych u dzieci: „Lekarze pierwszego kontaktu odgrywają bardzo ważną rolę, bo specjaliści nie są w stanie objąć opieką rosnącej populacji chorych. Ale szalenie istotne jest także to, zwłaszcza w odniesieniu do dzieci i młodzieży, by lekarze weryfikowali rozpoznanie alergii, szczególnie astmy. Kiedy pierwsza próba leczenia jest nieskuteczna, w każdym przypadku należy pomyśleć, że to może wcale nie jest astma".
http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/12652

Bardzo interesujące podejście,prawda? W kwestii "nadrozpoznawalności" podpisuję się osobiście-byle wysypka i katar,trwający ciut dłużej-larum,bo alergia i astma na horyzoncie -i szpikuje się biedne dzieciaki lekami,zabrania danonków,itp Confused Aczkolwiek dolegliwości wywołanych pseudoalergenami nie można lekceważyć,bo w dzisiejszych czasach to narastający problem.
Ja się bardzo cieszę z rehabilitacji futrzaków-wiecie czemu Wink Zresztą-większe zaostrzenia u Olgi powodują infekcje aniżeli sierści...[/b]
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z czesią tych tez sie nie zgadzam a mam w tym doswiadczenie poparte latami leczenia moich synow ktorzy przez kilkanascie lat chorowali na astme, ale co do kotow wiedziałam to juz duzo wczesniej ze kotek moze byc, jesli przy pierwszym kontakcie nie wystapiły dramatyczne dusznosci pokrzywka lub katar to lekarka twierdziła ze raczej nie wystąpi i tak było lekarka alergolog pozwoliła im miec kota, mimo iz napady dusznosci wystepowały u nich bardzo czesto
jedno trzeba powiedziec alergia i astma to zupelnie cos innego faktem jest ze alergia moze prowdzic do astmy ale niekoniecznie, moi od poczatku mieli spastyczne zapalenia oskrzeli z skurczem oskrzeli i zawsze słyszalne z daleka swisty, byli odczulani przez lata, jeden na pyłki drugi na roztocza i kurzu domowego, i zawsze choroby te były sezonowe, czyli jedne wiosna lato a drugi od jesieni do wiosny jesli z roztoczami walczyłam było troche lepiej, jesli zaniedbałam było zle i czesto się konczyło się szpitalem
wiedziałam tez ze jesli w okresie dojrzewania nie przestaną chorowac to astma zostanie z nimi na zawsze ale na szczescie jeden jest zdrowy to znaczy nie ma astmy ale alergia pozostala( 10 lat odczulania ) drugi mimo 8 lat odczulania niestety zdrowy nie jest testy pokazały rok temu ze jeszcze bardzo wzrosła odpowiedz organizmu na alergeny i ilosc zagrozen wzrosła tez ma alergie ale ma takze bardzo czesto napady dusznosci i leki musi miec zawsze wiec nie bardzo mozna się odczulic i nie wszystkim to pomaga,
wiem tez na samej sobie ze odczulanie mi nic nie dało stale mam dusznosci i bez lekow nigdzie się nie ruszam , natomiast ja nie mam i nie miałam pokrzwyki ani zmian skornych ani kataru dzieci miały i mają do teraz
na pewno alergia jest dziedziczna jesli matka lub ojciec choruje w 50% dziecko tez bedzie chore , natomisat jesli oboje rodzicow jest alergikami u dziecka ryzko wynosi nawet 70%
tak wiec nie zawsze mozna się skutecznie odczulic, czesto jest to tylko złagodzenie dolegliwosci ale i to jest dobre,
margaret u mich tez najczesciej zaczynało się katarem a potem juz szło jak burza
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 7:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak wiem Moniu,bo "astma zaczyna się w nosie"-może na końcu zbyt to uogólniłam,ale chodziło mi o takie wpadanie w przesadę,co ma b.często teraz miejsce...
to,że Olga urodzi się alergikiem-wiedzieliśmy właśnie w tych 70% Wink
niestety alergia przerodziła się w astmę,ale to tez braliśmy pod uwagę(ja i teściowa)
kurz i roztocza są i naszym przekleństwem-kiedy siadam do testów,mogę byc na flonidanie-całe ręce zamieniają się w rumień Rolling Eyes
mnie nikt nie odważył się odczulać...z Olgą to nie wiem już co zrobić,szczerze powiedziawszy Confused
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moj młodszy syn był odczulany przez 8 lat a testy teraz ma tak złe jakich nigdy nie mial, i to wszystkie, jedna wielka czerowana plama, nawet nie dało się tego zmierzyc, ja tez mam podobnie, starszy odczulił saę od kurzu trawało to 10 lat a kurzu w domu praktycznie nie było, bardzo duzo roboty miałm zanim zaczeło sie u niego troche poparwiac na pewno znasz to z własnego doswiadczenia
i masz racje ze astma zaczya się w nosie, wystarczył malutki katarek i potem juz lecialo na długi czas,
dlatego nie potrafie uwierzyc ze idziesz i od razu odczulą cie o wiekszosci alergenow, w domu 3 alergikow i nikogo nie udało sie odczczulic tak hop siup i superrrr zdrowy ,
moze dziala to na ludzi ktorzych alergia jest niewielka albo sami nie mieli badan i przypuszczają ze są alergikami a przypuszczac to mozna wszystko zeby sie odczulac według typowych medycznych standartow to trzeba duzo czasu i cierpliwosci czasami lat
jak tez obserwuję na sobie przybywa rzeczy na ktore jestem uczulona, jest tego cała lista ,tylko cała trojka nie miała uczulenia na siersc kota i psa
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Kwi 08, 2010 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Astma łączy w hybrydy komórki immunologiczne

Mariusz Kosakowski, 2007-03-22

Ostatnie odkrycia naukowców donoszą, że komórki układu odpornościowego mogą stanowić klucz do opracowania skutecznego leku na astmę. Może się to przyczynić się do wyjaśnienia braku skutecznych metod leczenia u niektórych osób cierpiących na astmę.

Astma, czyli szczególny typ zapalenia dróg oddechowych, pojawia się gdy komórki układu immunologicznego wydzielają międzykomórkowe przekaźniki zwane cytokinami (interleukina-1, interleukina-4, interleukina-5, interleukina-13). Cytokiny są odpowiedzialne za przyciąganie innych komórek immunologicznie czynnych i za koordynowanie i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej. Wytwarzanie cytokin jest powodem nadmiernej produkcji śluzu, który zatyka płuca, co w konsekwencji utrudnia oddychanie. Limfocyty T pomocnicze typu 2 są związane z przewlekłym zapaleniem eozynofilowym (co to jest?) i wytwarzaniem pomocniczych cytokin (zwanych limfokinami), które same nie są w stanie wywołać astmy. Stan zapalny może też objawiać się występowaniem cząsteczek takich jak mastocyty, makrofagi, eozynofile.

Komórki NK (natural killer) - pochodzące od limfocytów T, produkują takie same cytokiny jak te wytwarzane przez limfocyty Th2. Jak się jednak okazało odpowiedź tych cytokin jest szybsza, a ich ilość większa. Komórki NK są hybrydami, które zabijają wnikające do organizmu mikroorganizmy. Podobnie jak inne komórki układu odpornościowego, komórki NK przyłączają się do antygenu, co wywołuje odpowiedź immunologiczną charakterystyczną dla limfocytów T.

W zeszłym roku, Omid Akbari i jego współpracownicy z Children's Hospital Boston w Massachusetts, odkryli kolejny rodzaj komórek NK. Występowały one w płucach ludzi z ostrą astmą, a były nieobecne w płucach ludzi zdrowych. W międzyczasie odrębny zespół ekspertów przeprowadzał badania na myszach, które wykazały, że już sama aktywność komórek NK jest w stanie wywołać astmę. Naukowcy twierdzą, że komórki NK w takim samym stopniu, a nawet bardziej niż komórki limfocytów pomocniczych typu 2, mogą być odpowiedzialne za rozprzestrzenianie się choroby.

W leczeniu chorych na astmę stosuję się leki rozszerzające obkurczone oskrzela. Do takich leków należą β2-mimetyki, zwykle działające krótko. Obecnie zespół Akbari'a testuje lek o nazwie DPPE-PEG, który ma zatrzymać aktywność komórek NK w komórkach myszy. Celem naukowców jest znalezienie zastosowania dla leku przy zapobieganiu astmie o podłożu alergicznym u ludzi. DPPE-PEG zyskał już pozytywną opinię US Food and Drug Administration, więc testy klinicznie będą mogły rozpocząć się jeszcze w tym roku - mówi Akbari, który prezentował swoje odkrycie na spotkaniu American Academy of Astma, Allergy and Immunology w San Diego.

Dopóki stosowanie na myszach leku DPPE-PEG ma obiecujące wyniki, badania będą kontynuowane w celu lepszego poznania roli komórek NK w rozwoju astmy. Naukowcy twierdzą, że w początkowym etapie rozwoju choroby dochodzi do łączenia się cząsteczek tłuszczów i cukrów w glikolipidy, które mogą być rozpoznawane przez większość komórek układu odpornościowego. Już dawno temu zostały odkryte antygeny glikolipidowe, niedawno natomiast odkryto występowanie tych antygenów na powierzchni bakterii i pyłków kwiatowych.

Akbari wierzy, że lek DPPE-PEG będzie skutecznie blokował antygenowe receptory na powierzchni komórek NK i tym samym zapobiegał ich odpowiedzi immunologicznej. Jednak kiedy jego zespół zaczął używać białek jako alergenów w doświadczeniach z myszami, komórki NK były stymulowane do odpowiedzi jako pierwsze, co do tej pory się nie zdarzało. Możliwe, że to białkowe alergeny uruchamiają jeszcze nie do końca poznane mechanizmy, które produkują glikolipidy stymulujące komórki NK, sugeruje Akbari.

Jest wielce prawdopodobne, że to bakteryjne antygeny są odpowiedzialne za powstawanie astmy, mówi Mitchell Kronenberg, przewodniczący La Jolla Institute of Allergy and Immunology w Kalifornii. Sugeruje on, że bakterie mogą wytwarzać glikolipidy, które stanowią antygeny dla komórek NK i pobudzają je do odpowiedzi immunologicznej.

Źródło: The New Scientist, Bio.com, Termedia.pl
http://www.bio.com/newsfeatures/newsfeatures_research.jhtml;?cid=26800012
http://www.biotechnolog.pl/news-496.htm
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę,że to b.ważna informacja

Seria Allergovitu wycofana z obrotu
GIF/rynekaptek.pl 17-09-2010, 15:08
Główny Inspektor Farmaceutyczny nakazuje wycofanie z obrotu jednej z serii produktu Allergovit B.
Chodzi o Allergovit B trawy 60 proc. żyto 40 proc. stężenie podtrzymujące – 1 fiolka 3ml numer serii: J0549828-B, nr referencyjny 100186153, data ważności 01.2012; podmiot odpowiedzialny: Allergopharma Joachim Ganzer KG Niemcy, wytwórca: Allergopharma J.Ganzler Nexter Sp. z o.o.

Przyczyną komunikatu GIF jest decyzja Dolnośląskiego Inspektora Farmaceutycznego we Wrocławiu nr 1/WS/2010 wstrzymująca w obrocie na terenie województwa dolnośląskiego w/w serię produktu w związku z podejrzeniem braku spełnienia wymagań jakościowych przedmiotowej serii leku. W opakowaniu bezpośrednim produktu stwierdzono zanieczyszczenie mechaniczne, prawdopodobnie kawałkiem przezroczystego szkła.

więcej info: http://www.gif.gov.pl/?aid=205
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 10:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Astma - Niski poziom witaminy D związany z cięższym przebiegiem astmy

Niski poziom witaminy D u dzieci chorych na astmę wiąże się z gorszą czynnością płuc i zużywaniem większych ilości leków sterydowych - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

Naukowcy z centrum medycznego National Jewish Health w Denver przeanalizowali dane medyczne zebrane w grupie 100 dzieci chorych na astmę. Ogólnie, 47 proc. z nich miało niewystarczający poziom witaminy D, tj. poziom poniżej 30 nanogramów na mililitr (ng/ml) krwi, a 17 proc. miało wyraźne niedobory tego związku - poniżej 20 ng/ml krwi.

"Okazało się, że astmatyczne dzieci z niskim poziomem witaminy D miały silniejszą alergię, gorszą czynność płuc i zużywały więcej leków na astmę" - wyjaśnia biorący udział w badaniach dr Daniel Searing.

Badacze stwierdzili, że dzieci z tej grupy miały wyższe stężenie immunoglobulin E (IgE), które są wskaźnikiem reakcji alergicznej, a testy skórne wykazały, że były one uczulone na większą liczbę alergenów. Częściej też miały alergię na czynniki obecne w domach, jak sierść psa czy roztocza w kurzu.

Niewystarczający poziom witaminy D był też związany z gorszymi wynikami w testach oceniających czynność płuc - np. w teście FEV1, w którym mierzy się objętość wydychanego powietrza podczas pierwszej sekundy forsowanego oddechu.

Ponadto, dzieci te zużywały więcej sterydów wziewnych i doustnych w porównaniu z rówieśnikami o prawidłowym poziomie witaminy D w organizmie. Sterydy są uważane za najskuteczniejsze znane leki na astmę. Ich działanie polega na łagodzeniu w oskrzelach procesów zapalnych, będących podłożem rozwoju choroby.

W dalszych badaniach naukowcy ustalili, dlaczego niedobory witaminy D u astmatyków mają tak negatywne skutki. Okazało się, że witamina ta bezpośrednio wpływa na aktywność sterydów. Gdy jej poziom jest zbyt niski, skuteczność sterydów spada, co wymaga zwiększenia ich dawek w celu uzyskania pożądanego efektu terapeutycznego.

Jak wykazały testy na hodowlach komórek odporności, pod wpływem witaminy D skuteczność działania kortykosteroidu o nazwie deksametazon rosła 10-krotnie. Witamina pomagała też pokonać oporność komórek na ten lek.

"Nasze badania wskazują, że witamina D wzmacnia przeciwzapalne działanie kortykosteroidów. Jeśli przyszłe prace potwierdzą to odkrycie pacjenci z astmą będą mogli ją stosować, aby osiągnąć lepsze efekty terapeutyczne przy mniejszym zużyciu leków" - podsumowuje współautor pracy dr Donald Leung. (PAP)

autor: PAP
ŹRÓDŁO

Cena Allergovitu bardzo spadła-z 223,65 zł. na 68,29zł.-chodzi o fazę początkową;pozostałe etapy też mniej kosztują

Za to ceny innych leków stosowanych w astmie-porażające:

serevent w dysku -86 zł. odpowiednik:pulmoterol 60 kaps.-62,29zł.
pulmicort- 20zł.
alvesco 160 -161 zł.
flixotide dysk 500-40zł.
seretide dysk 500-171 zł.
Montest 10mg.-54zł.
Monkasta 10 mg.-48zł.
Singulair 10 mg.-71zł.

taniej wypada Zyrtec :
30 tabl-10,90zł. ; odpowiednik:Amertil 30 tabl.-4,61zł.
20 tabl.-6,80 zł.; Amertil 20 tabl.-2,92 zł.

ekonomiczniej też kupić Flonidan:

60 tabl-kosztuje ponad 20zł.
90 tabl.- 18,54 zł.

ale co tu się oszukiwać -marna to rekompensata Confused
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 11:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margo alvesco 160 nie jest na P ?? ile to dawek 60 czy 120?
serevent tez był na P
no to super
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

te ceny są tak podane jak w przypadku Cellceptu Confused
jeszcze się łudzę -wjadę dziś do mojej apteki...
jeślitak jest ,to ciężko nam będzie Monia-dla mnie to trochę jak wyrok Sad
pewnie,że można brać faktury,ale zwrot i to ewentualny za rok Confused
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margo wejdz sobie na strone ministerstwa i przesun tabelkę do konca- pozycja N według tabeli
cena sie zgadza ale dalej są wskazania jakiej grupy to dotyczy i
Alveso 160 -120 dawek jest ryczałt

w ten sposob sprawdziłam interesujące mnie leki , według tego gdzie sprawdzałam wczesniej tak jak ty musiałabym wyłozyc dodatkowo 800 zł juz zaczełam płakać

ale jak sprawdziłam według dalszych wskazan owszem co nie co sie zmieniło ale jest to więcej kilkadziesiąt zł
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz rację -ceny są niższe na szczęście choć i tak będzie bolało (u mnie astma razy 2)-ale zawsze to 27zł. za serevent,a nie ...80 Rolling Eyes
najbardziej jeszcze odczujemy ceny montestu-oryginał -singulair w ogóle wypadł z listy refundacyjnej i kosztuje 70-80 zł.,generyki-40-45zł.-mam zapas na 3 miesiące Razz
Monia ,a ty bierzesz leki z tej grupy?One rewelacyjnie hamują stan zapalny w drogach oddechowych Smile
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group