Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewela.t Master butterfly
|
|
Powrót do góry |
|
|
Izabela T Super senior
|
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Cześć wszystkim
Ja mam również umiarkowany stopień. Przyznany przez MOPS. Jak się pierwszy raz starałam to dostałam na rok ale za drugim razem dostałam już na 2 lata. Jakie są korzyści??? nie za duże : ulga 50% na przejazdy komunikacją miejską oraz wczasy rehabilitacyjne za pół darmo, o ile PFRON ma kasę. W zeszłym roku nie dostałam dofinansowania bo mieli za mało. W pierwszej kolejności przyznawali dzieciom i osobom z pierwszą grupą.
No i łatwiej o pracę dla osób z II grupą.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 7:05 pm Temat postu: |
|
|
u mnie nie ma ulgi na przejazdy przy umiarkowanym stopniu, chyba że ma się symbol na oczka to ma się darmowe, tak samo jak przy znacznym inaczej bilety 100% płatne.
Jedynie to jakieś tam ulgowe do kina, teatru, muzeów itd, ale % tej ulgi każda placówka ustala sobie sama
dofinansowanie do wczarów rehabilitacyjnych, ale też jakoś procentowo i uzależnione od dochodów i ich środków.
karta parkingowa jezeli ma się zanzaczony ten punkt, rzekomo pomoc w zaopatrzeniu w środki ortopedyczne itd, choć z tym różnie bywa w moim mieście
z pracą to bywa różnie, coraz częściej spotykam ogłoszenia albo znaczny albo umairkowany z symbolami specjalnymi (epi lub zaburzenia psych) bo w tych przypadkach mają 75% dofinansowania z PFRON, pozostałe umiarkowane to tylko 50% więc niektórym się nie kalkuluje, ale są i tacy co chętnie z lekkim zatrudnią choćby po to aby podnieść sobie wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych, zatem zawsze warto starać się o stopień _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 12:36 am Temat postu: |
|
|
aisynka to są jakieś procęty na dofinansowania ja nigdy się z tym nie spotkałam na stronach pisze żę dofinansowanie to max 90 % pensji czyli np przy umiarkowanym 1050 zł max to pracodawca dostaje tylko 50 % czyli 525 zl z tego ( czy coś źel zrozumiałam) _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
Izabela T Super senior
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 9:56 am Temat postu: |
|
|
Abisynka a jaki masz symbol w orzeczeniu??
jeśli 05R to masz ulgę na komunikację miejską. Zresztą to może być uzależnione od miasta, u Nas w Częstochowie tak jest. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:00 am Temat postu: |
|
|
Iza ulgi na komunikację miejską są ustalane przez dane miasto _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:17 am Temat postu: |
|
|
Kinga a na kraj ? Pociagi i inna komunikacja poza miejska?????.. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 10:29 am Temat postu: |
|
|
Ok. Czyli sa jakies ulgi.. Szkoda, ze nie ma darmowych przejazdow... Coz takie sa realia. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Denim nie wiem jak to dokładnie jest, ale wiem tylko tyle co mi powiedział pracodawca (ile oni z tego mają), odmawiąjąc zatrudnienia mnie bo mam umiarkowany z symbolami S M, nie pamiętam jakie tam cyferki są a nie chce mi się szukać orzeczenia, a legitymacji jeszcze nie zrobiłam bo mnie nie potrzebna skoro nie mam żadnej ulgi na autobus ani na skm , a do 'świątyń kultury' nie chodzę zresztą te ich minimalne ulgi to dla mnie i tak kwota nie do przeskoczenia
Niestety co miasto to faktycznie ma swoje ustalenia _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 8:35 pm Temat postu: |
|
|
ja ma S R O więc mam schorzenie specjalne ale szef nigdy nie mówił ile dostał jest zadowolony że dostaje al mnie zaciekawiłaś bo w necie tego nie znalazłam to poco piszą do 90 % skoro zawsze dają mnie to powinno być w takim razie rozpisane ile procent przy karzdym stopniu mozna dostać. żeby nie wprowadzać w błąd.
poszperałam i chyba rozumiem co on miał na myśli bo tego co napisałś nie znalazłam jest napisane że pracodawca dostaje zwrot max 75% kwoty brutto pensji ( przedziały że przy konkretnym stopniu sie to zmienia nie znalazłam) ale z moich wyliczeń wynika że
pracodawca który zatrudnia na najniższą krajową 1920 brutto dostaje dofinansowanie 1444zł ( 75%) ale stopień umiarkowany ma kwotę max 1050 (54%) i chyba o to chodziło temu panu który ci objaśniał. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Czw Sty 09, 2014 9:54 pm Temat postu: |
|
|
możliwe że wszystko zależy także od symboli nie tylko stopni,
ten pan jeszcze powiedział mi że przy umiarkowanym ze symbolami specjalnymi jest dokładnie takie samo dofinansowanie jak przy znacznym , być może że przy znacznym z symbolami specjalnymi jest to 90%? nie chcę mieszać bo nie wiem, nie pytałam a nie znam się _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Sob Sty 11, 2014 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Jak widzę mnie też wcieło posta
Abisynka limit jest 75 % pensiji brutto ( 90% procent pensij nett) więc jak zarabiasz najniższą to nie ma znaczenia czy umiarkowany z specjalnym symbolem czy znaczny czy znaczny z spejalnym. Ma to dopiero znaczenie przy wyższej pensji - przynajmniej tak wynika ze strony pfron _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Sob Sty 11, 2014 1:26 pm Temat postu: |
|
|
denim85 napisał: |
Jak widzę mnie też wcieło posta
|
jak wcięlo ? dzisiaj pisałas? czy jakis starszy post ?
co znaczy tez , komuś także ubyło posta ? tutaj
co w nich było,czytam wszystko , wydaje mi się ze jest tak jak było ,
zaczyna mnie to wkurzać , ginące posty , czy zarzuty o zmienianie czegoś w postach ?
chyba temat neutralny , na dodatek dosyć ważny , wiec co się dzieje , ktoś mi to wyjasni _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Monika B ja nie ma do nikogo pretensji a napisałam że tez bo czytam prawie wszystkie tematy na bierząco i nieraz dziewczyny w kawiarence się skarżyły ten nowy chłopak co się obraził że moderatorzy wnikają w treśc tekstów tez.
A napisałam prawie to samo co u góry tylko że dzięń wcześniej, możliwe jest to że coś nie łaczy przy wrzucaniu bo prawdopodobnie zaczekałam az się wyświetli taka któtka informacja gdzie chce przejsc dalej po wysłaniu ale nie poczekałam na wyświetlenie się strony na której to było umieszczone ale ja tak często robię i do tej pory problemu nie było _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
|