|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorotka82 Junior
|
Wysłany: Sro Mar 16, 2005 10:24 pm Temat postu: siniaki |
|
|
Witammm !!!!
Pisałam już raz wiadomość na ten temat .. ale najwidoczniej taki ze mnie informatyk że nie trafił on na forum ... próbuje ponownie mam nadzieje że teraz z pozytywnym skutkiem ..... Moim problemem są straszne siniaki, które robią mi się wszędzie, wystarczy że się lekko uderzę a zaraz pojawi mi się "piękne" fioletowe limo - które ciężko się goi.. na nogach mam siniaki które wcale nie schodzą. Obecnie przyjmuje Metypred w dawce 4 mg.. pani doktor zaleciła mi zażywanie rutinoscorbinu ale przyznam szczerze nie widzę żadnej poprawy.. czy może ktoś z Was ma swoje sposoby na te uboczne skutki sterydoterapii?? czekam na wszelkie wskazówki .. pozdrawiam serdecznie ...
Dorcia |
|
Powrót do góry |
|
|
Asia Stary wyjadacz
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 8:23 am Temat postu: |
|
|
Ooo! Ja tez lekko sie uderzę i sianiak gotowy, a że ciężko się leczą to też wina naszej choróbki. Staram się nimi nie przejmować, choc nieraz mam nawet na dłoniach.Łykałam tez kiedys rutinocorbin,ale on może chyba tochę zapobiegac a nie leczyć. Może jakaś masć(lotion ) |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 8:31 am Temat postu: |
|
|
a to na pewno tylko skutek uboczny zażywania sterydów?
a jak u ciebie z płytkami, nie masz małopłytkowości? trombocytopenia to jeden z objawów tocznia i wiązać się może właśnie z łatwym powstawaniem siniaków, wybraczyn, wydłużonym czasem krwawienia, przedłużającymi się krwawieniami miesiączkowymi, krwawieniami z błon śluzowych, dziąseł, nosa.
tak czy inaczej, rutinoskorbin to rozsądny pomysł - szkoda że nie zadziałał.
może warto zapytać lekarza o inne leki uszczelniające naczynia krwionośne -jest ich sporo (Aescin, Cyclo3Fort, Pelethrocin, Reparil, Troxeratio 300, Troxevasin, Troxescorbin, Venastat, Venolan, Venoruton, Venotrex), a lekarz zadecyduje czy nie ma przeciwskazań i czy to ma w ogóle sens... |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 12:54 pm Temat postu: |
|
|
Polecam maść z Arniki no i oczywiście Rutinaceę.To taki "ulepszony" Rutinoscorbin. Osobiście mam za mało płytek i stąd,myślę,te kłopoty.Pozdrawiam _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
Niu_Nia113 Kadet
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 5:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie biore sterydow ale tez mam pelno siniakow, nawet niewiadomo z kad sie biora. Nie tak czesto znowu uderze noga gdzies czy cos zebym miala ich az tyle, starczy lekkie spotkanie z czyms twardym (nawet nie musze czuc bulu) najgorzej jest na nogach i przedramieniu. Wszyscy sie ze mnie smieja ze kaleka jestem :// _________________ .: so i take out a blade,
.: & run it along my warm white skin..
.: wishin for the strength to push it deeper in,
.: im 2 weak.. |
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota Ka Senior
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 6:02 pm Temat postu: |
|
|
U mnie podobnie jak u większości motylkow siniak goni siniak ale moja lekarka przepisała mi Venescin w tabletkach bo rutinoscorbin na mnie nie działa i trochę się poprawiło.Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 9:56 am Temat postu: |
|
|
Witam
Moje nogi to jeden siniak ,podobno to od brania encortonu.Zeby się zbytnio nie stresowaś chodzę cały czas w długich spodniach.Nie działa Rutinoscorbin i maśc. Chyba je polubię dopuki nie będzie upałów,a może się przerzucę na długie suknie do kostek.Bedę" damą z pieskiem" : Niech inni też się pośmieją.
Trzymajcie się "łaciaci".Jak coś wynajdziecie dajcie znać.
Lidia |
|
Powrót do góry |
|
|
laleczka Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 5:06 pm Temat postu: |
|
|
to ja mam troche inaczej- nie moge powiedziec, zebym miala jakas duza ilosc siniakow, ale czasami jak cos dzwigne, albo jakos dziwnie złape, to na palcach (najczesciej na wewnetrznej stronie) robia mi sie wylewy (w sensie - pekniete naczynko)- tzn. palec puchnie i boli (jakby był stłuczony), robi sie siniak, ale szybko schodzi- po 2 dniach nie ma po nim sladu. |
|
Powrót do góry |
|
|
marzanka Junior
|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Mam takie same objawy Laleczko ,jak ty.Gdy cos dzwigam lub wlasciwie nie wiadomo z jakiej przyczyny , gdyz pierwszym sygnalem , ze cos sie dzieje ,jest silny bol mam wewnetrzny( podskorny) wylew .Ddotyczy to zwlaszcza palcow dloni .Pomaga oklad z lodu, ale pozostaje widoczny, brzydki siniak przez pare dni.Plytki krwi mam prawidlowe. _________________ Marzanka |
|
Powrót do góry |
|
|
dominika Master butterfly
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 11:03 am Temat postu: |
|
|
ja miałam wczoraj trzy razy krwawienia z nosa, takie dość solidne, pomogło mi wapno z wit. C, lekarz powiedział że moge jeszcze brać cyclonaminę, gdyby się powtarzało (zdaje się tylko na receptę). Siniaki też łatwo mi się robią szczegolnie na nogach. Wydaje mi się że to nie sprawa sterydów, ale raczej niskiego poziomu płytek krwi. Dominika |
|
Powrót do góry |
|
|
dorka1 Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 10:16 am Temat postu: |
|
|
Wlasnie,ja też zauwazylam,ze mam pelno siniaków,a wcale o meble się nie obijam ja to kojarze ze sterydami,bo mnie wiecej od tego czasu sie pojawily siniaki,a biore tylko 4 mg.metypredu |
|
Powrót do góry |
|
|
Agnieszka14 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 12:37 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Sob Wrz 11, 2010 10:54 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja często mam siniaki, ale u mnie to dziedziczne - moja mama ma to samo |
|
Powrót do góry |
|
|
monika.kala Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja tez mam mnostwo siniakow,u mojej siostry nogi to jeden wielki siniak.
Taki nasz urok.
monika kala |
|
Powrót do góry |
|
|
Olga Stary wyjadacz
|
Wysłany: Sob Lis 11, 2006 12:07 am Temat postu: |
|
|
ja miałam siniaki wszędzie gdzie się uderzyłam, po tych banalnych otarciach również zostawały i było to w dość długim czasie po sterydach
okazało się, że diclofenac, którym w fazie jest prawie ok mnie raczono ma takie skutki uboczne. Omijałam z daleka przez ponad dwa lata,
tego lata nawet wyrzuciłam sukienki ...te po kostki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|