Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

nowa

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nadzieja37
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 13, 2016 1:34 pm    Temat postu: Wyniki Odpowiedz z cytatem

Witam
Jestem tutaj nowa.Mam 37 lat.Nie mam stwierdzonego tocznia.Tak naprawdę lekarz nie wie co mi dolega.Najgorsza jest niewiedza.Moje wyniki :przeciwciala przeciwjadrowe ANA dodatnie 1:10 000 typ swiecenia homogenny i ziarnisty.
Metoda immunoblotu stwierdzono obecnosc przeciwcial przeciw nukleosomom.
RF dodatnie -47
Może ktos miał podobne wyniki?

Jestem strasznie zmęczona , nie mam energi.Bolą mnie wszystkie stawy.Niektore są opuchnięte i zaczerwienione.Mam też problem z gardłem .Czasami czuję się tak jabym miała się nie obudzić.
Nigdy wczesniej na nic nie chorowałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 13, 2016 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Nadzieja.

Widać że coś się dzieje w Twoim organizmie.
Warto poszukać dobrego lekarza reumatologa.
Tutaj polecamy swoich lekarzy -> http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=662.
Jak potrzebujesz coś znaleźć to pomocna okazuje się wyszukiwarka która jest tutaj -> http://www.toczen.pl/forum/search.php

Czasami diagnoza bywa długa i potrzeba cierpliwości.
Mam nadzieję że lekarz powie co Ci jest.
Choroba to nie wyrok można z nią całkiem dobrze żyć .
Powodzenia w diagnozowaniu. Trzymaj się .Pozdrawiam.
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2016 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Nadzieja Smile

Spokojnie poszukaj dobrego reumatologa, zrób diagnostykę.
Nawet jeżeli wyjdzie, że to toczeń, to nie ma co panikować, z tym da się normalnie żyć Smile

Powodzenia Smile
Nadzieja37
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2016 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje za pomoc.
Dobija mnie poprostu ,że niewiem co mi dolega.
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2016 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nadzieja no niestety cierpliwość potrzebna .
Czasem jest długa droga do diagnozy.
Mnie diagnozowano 4 lata. Szukali po omacku wszak to było przeszło 25 lat temu a ja miałam 13 lat i stawiali różne diagnozy .Ostatecznie IR w Warszawie w ciągu miesiąca postawili diagnozę miałam wtedy 17 lat.

Mam nadzieję że u Ciebie szybciej znajdą co Ci dolega. Powodzenia.
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 14, 2016 11:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nadzieja wiem, że jest Ci ciężko, wszyscy przez to przechodziliśmy.
Niestety to nie są łatwe w diagnozowaniu choroby, czasem udaje się szybko, czasem niektórzy czekają latami Sad
Teraz najważniejsze to znaleźć dobrego lekarza i pozwolić mu działać.
Trzymam kciuki Smile
Nadzieja37
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2016 7:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyle czoła:)

U mnie objawy zaczęły się około 7 miesięcy temu.Zaczęło się od stawów .W styczniu doszły problemy z gardłem .Dreszcze zwłaszcza nocą a czasem straszne poty.Gorączek nie miewam w ogóle.Dochodzi do tego nie wytłumaczone zmęczenie i brak energi na cokolwiek.Były też bóle głowy ale na szczęście mineły.
Od dwóch dni drętwieją mi ręcę .Dwukrotnie ta sama sytuacja.Przebudziłam się nocą a ręcę były sztywne i czułam straszne mrowienie.
Podsumowując to wszystko mogę stwierdzić że cała się popsułam:)
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2016 8:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nadzieja najważniejsze to dobry lekarz,postawiona diagnoza i odpowiednie leczenie.
Wiadomo raz jest dobrze raz źle, ale pamiętaj zawsze możesz się naprawić Wink pozytywne myślenie też dużo daje . Trzymaj się ciepło .Zdrówka życzę.
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 16, 2016 6:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Cała "popsuta"-u mnie tez tak sie zaczynalo, nawet mialam zrobiony zabieg ciesni nadgarstka. Ale po zdiagnozowaniu i wlaczeniu sterydów lewa reka(nieoperowana) wrócila do normy. Tak jak pisza dziewczyny - dobry lekarz to podstawa,
Powrót do góry
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 17, 2016 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nadzieja 37, u mnie też drętwienie rąk było po kilka razy w nocy, zmęczenie, bóle stawów. Po włączeniu plaquenilu zmęczenie się cofnęło, a po metotreksacie częstość drętwień w nocy bardzo zmalała. Jeśli chodzi o stawy to też dużo lepiej, właściwie na dzień dzisiejszy została pięta i kr. szyjny, ale i tak nie tak nasilone jak wcześniej . Jeżdżę na rowerze po 30 km, pływam , ćwiczę. Jest lepiej, ale oprócz leczenia bardzo zdrowo się odżywiam, dbam my moje stawy miały wszystko co potrzeba. W maratonie już nie pobiegnę, ale na zumbę mam nadzieję, że nie długo wrócę.
Powrót do góry
Nadzieja37
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Kwi 17, 2016 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za zainteresowanie moja osoba i za wszystkie mądre i cenne slowa.
Chyba mam jakas nieokreslona chorobe tkanki łącznej ktora ma wplyw na moj caly organizm.Tak jak pisalam wykryto przeciwciala przeciwjadrowe 1:10 000 i przeciwciala przeciw nukleosomom( niewiem co obecnosc ich oznacza)i RF dodatni .NIE WYKRYTO natomiast przeciwcial przeciw dsDNA .Czy to że ich nie ma potwierdza brak tocznia???
Dzisiaj była pierwsza noc gdzie dobrze spałam.Obudziłam się pełna energii i radości.Niestety po około 2 godzinach pojawił się ból głowy i zmęczenie .Czyli jednak dzień jak codzień:)
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Kwi 17, 2016 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Same p/ ciała to tylko jeden z elementów składających się na diagnozę
musisz ich spełnić sporo zeby można postawić diagnozę w 100%
oto kryteria
Cytat:
. Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.

dopiero na podstawie wyników badań + objawów lekarz postawi diagnozę.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: