|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 9:57 am Temat postu: |
|
|
ludmiło- nie kuś....Kusisz, kusisz, oj, kaczka z wiśniami...mniam...Czernina to już nie, krew, te sprawy, ale kaczuszka...
Chyba podpowiedziałas mi czym zaskoczyć najbliższych, Mama "ze sto lat" nie jadła kaczki...Może z jabłkami zrobię?
Pozdrawiam. _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Agatko robię i z jabłkami , ale namawiam na tę drugą
to nadzienie robi się z kaszy i wiśni , doprawia na pikantno ,( kasza może być perłowa, mazurska albo nawet pęczak)
ja wogóle uwielbiam kasze- sałatkę z pęczaku też mogę zaproponwać _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
DorciaR Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłam na necie fajne stronki z przepisami, może ktoś skorzyta
http://www.smakimprezy.pl/
http://mistrzkuchni.pl/ _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
|
Iwonkahaha Master butterfly
Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 1162 Skąd: Białystok :)
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 2:14 pm Temat postu: |
|
|
PLACUSZKI A LA PZZA
9 ŁYŻEK MĄKI PRZENNEJ
2 JAJKA
3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
0,25 SZKLANKI WODY PRZEGOTOWANEJ
20 DKG WĘDLINY(POKROJONEJ W KOSTKĘ)
15 DKG ŻÓŁTEGO SERA(STARTEGO NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 ŚREDNIA MARCHEWKA(ZETRZEĆ NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 CEBULA(POKROJONA W KOSTKĘ)
TROCHĘ ZIELONEJ PIETRUSZKI
kAWAŁEK PAPRYKI(POKROIĆ W KOSTKĘ)
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ NA KOŃCU DODAJĄC WODĘ I SMAŻYĆ JAK PLACKI ZIEMNIACZANE
DANIE PODAWAĆ POLANE KECZUPEM LUB INNYM SOSEM WG.UZNANIA.
SCHAB NA SUROWO
1-1,3 KG SCHABU
4 ŁYŻKI SOLI
1 ŁYŻECZKA NATURALNEGO PIEPRZU
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
1 DUŻA GŁÓWKA CZOSNKU
GARŚĆ MAJERANKU
NA CZUBKU NOŻA SALETRY
(MOŻNA DODAĆ 4-5 ZIARENEK ROZGNIECIONEGO JAŁOWCA)
SZCZYPTĘ ROZMARYNU I KOLENDRY.
Czosnek przepuścić przez praskę,
wszystkie składniki razem wymieszać
natrzeć schab,włożyć do naczynia i do lodówki.
Przez 4-5 dni obracać 2 razy dziennie(rano i wieczorem)
Po 5 dniach owinąć w gazę,osznurować i powiesić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni
kroić cienko już gotowy schab[/b] _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 5:58 pm Temat postu: |
|
|
Udka kurczaka
przyprawy
1/2 słoika majonezu , dopełnić keczupem
mięso drobiowe
przyprawić wg. uznania
ułożyć na blasze, każdą porację polać masą majonezowo-keczupową
posypać płatkami kukurydzianymi
upiec
II wersja
mięsko drobiowe, mogą być różne porcje kurczaka
przyprawić, piec , na pół godziny przed końcem pieczenia wrzucić marchew pokrojoną dowolnie( talarki , słupki....)
wszystko zalać puszką kukurydzy razem z zalewą _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
paproshka Master butterfly
Dołączył: 08 Lis 2008 Posty: 6425
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Meksykański kociołek
Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.
Jak widzicie, danie proste, co najważniejsze- jednogarnkowe- no i na ostro _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:24 pm Temat postu: |
|
|
ja bym dodała jeszcze kukurydzę _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
paproshka Master butterfly
Dołączył: 08 Lis 2008 Posty: 6425
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Problem w tym, że mój Czarek nie ruszy niczego z kukurydzą, ale oczywiście dowolność produktów jest wielka
Podałam najbardziej klasyczny przepis, który ja stosuję, właśnie z racji na męża _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
awania Master butterfly
Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 1119 Skąd: polska
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 11:26 am Temat postu: |
|
|
A to i ja jak nigdy dorzucę Wczoraj zrobiłam i wyszło super:
Gulasz piwny
Mięso wieprzowe z łopatki - 1kg
1 piwo jasne
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki papryki czerwonej, ostrej
2 cebule
olej
2 kromki chleba razowego (prawdziwego a nie karmelowego;)
Mięso pokroić i dokładnie oprószyć papryką.
Cebulę p[okroić na grubą kostkę, zrumienić na oleju.
Dorzucić mięso i smażyć 10 min. stale mieszając
Po 10 min dorzucić kminek, dokładnie wymieszać, chwilkę jeszcze podsmażać.
Dolać pół piwa, przykryć, gotować na wolnym ogniu przez 45 min.
Po 45 min. dolać resztę piwa, dorzucić dokładnie pokruszony chleb, doprawić solą i pieprzem.
Gotować odkryte jeszcze 15 min.
Zjadać z knedlem bułczanym - mniam:)
smacznego:) |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Ludmiłko ja poprosze o przepis na ten farsz z wiśniami do kaczuszki.
Może gdzieś jest a ja nie dopatrzyłam. Gapa
Brzmi przebojowo
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
|
veg8 Master butterfly
Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Omlet po hiszpańsku
1) 2 DUŻE ziemniaki
2) 5 jajek
3) 1 ogórek konserwowy
Ziemniaki po obraniu jak na czipsy i umyciu należy przesmażać na patelce aby zmiękły (można na oleju i na oliwie). Przedstawię przepis na dużą patelnie bo na takiej robie:) . Daje 4 - 5 łyżek oliwy tak aby patelnia była wysmarowana. Patelnie przykrywam pokrywką i ustawiam malutki ogień co trochę mieszając. Aha ziemniaki doprawiam odrobiną przyprawy do grila. Jajka wbijam do osobnego naczynia w którym delikatnie mieszając łącze zółtko z białkiem. Następnie kroimy ogórka w kostkę. Tak pokrojonego ogórka wrzucam do naczynia z jajkami. Na koniec kiedy ziemniaki są już miękkie cały tłuszcz (olej/oliwa) wylewam odstawiając ponownie na ogień patelnie. Teraz wlewam wcześniej wymieszone jajka na patelnie mieszając aby dobrze połączyły się z ziemniakami, następnie odwracam go i smażę górę. W razie problemów z odwróceniem przekroić na pół lub 4 części, łatwiej wtedy obrócić.
Efekt końcowy:
podawać z ketchupem:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 5:38 pm Temat postu: |
|
|
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki na dużą blachę:
- 1 opakowanie lasagne (ja miałam Primo Gusto)
- szpinak mrożony, 2 opakowania, czyli ok. 900 g
- pieczarki - ok. 900 g (ja dałam mniej, ale było za mało)
- czosnek - ile kto lubi, kilka ząbków
- do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- utarty żółty ser do posypywania
- na beszamel - mąka, masło, mleko, ja zrobiłam z 1l mleka beszamelu
Dużą blachę smarujemy tłuszczem, coby nam lasagne się nie przypaliła
Na spód układamy płaty makaronu. Ja makaronu nie obgotowywałam przedtem, ładnie się zapiecze jak będzie porządnie nawilżony, toteż beszamelu nie żałujemy. Makaron smarujemy hojnie beszamelem.
Następnie układamy warstwę z podduszonych na masełku pieczarek, można odlać powstały sosik, coby nie było zbyt tłuste. I posypujemy startym żółtym serem.
Kolejna warstwa makaronu, na to beszamel, potem szpinak. W garnku trzeba go rozmrozić, zredukować, by woda odparowała i lekko podgotować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Na szpinak idzie starty ser.
Na wierzch kładziemy warstwę płatów makaronowych, i wylewamy resztę beszamelu. Pieczemy w 180 C ok. 45 minut.
Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem, po roztopieniu się sera - można jeść
Danie, mimo, iż bez mięsa, niesamowicie sycące! Szkoda, że wymiennych żołądków nie mamy _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 9:14 pm Temat postu: |
|
|
mniam mniam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:38 am Temat postu: |
|
|
Danie obiadowe babci Lawson vel Wielki Pieróg
Składniki na 6 porcji.
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g margaryny
75 g zimnego masła
ok. 4 łyżki (60 ml) zimnej, osolonej wody
1 jajko ubite z solą, do posmarowania
Na farsz:
325 g pomidorów z puszki lub 2-3 pomidory całe, posiekane
200 g cebuli
2 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki oliwy
250 g mielonej wołowiny
duża szczypta mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz
Wsypać mąkę do naczynia, które zmieści się w lodówce. Dodać posiekane (w 1 cm kostkę) masło i margarynę. Chłodzić przez 10 minut.
Miksować aż otrzyma się grudki przypominające okruchy chleba. Nie przerywając miksowania, powoli dodawać schłodzoną wodę, aż ciasto prawie zacznie się łączyć. Rękami zagnieść w lepką kulę. Jeśli trzeba, dodawać wody. Podzielić na 2 równe części i każdą rozgnieść na grube placki. Nakryć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
Pomidory włożyć do miski i zalać wrzątkiem, sparzyć i zdjąć skórę, pozbawić gniazd nasiennych. Lub użyć pomidorów z puszki, gotowych. Obrać i posiekać cebulę, jajka na twardo.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, aż zmięknie i zmieni kolor. Wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minutę. Dodać wołowinę. Mieszać. Gdy wołowina zbrązowieje, dodać posiekane jajka, ziele angielskie, sól i pieprz. Smażyć ok. 20 minut.
Posypać blachę mąką. Ciasto z lodówki rozwałkować cienko i ułożyć na blachę. Nałożyć farsz, zostawiając ok. 3 cm pasek wokół brzegów. Zwilżyć ten rant zimną wodą. Położyć na wierzch drugi kawałek ciasta, zwinąć brzegi, docisnąć. Nakłuć wierzch ciasta i posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli.
Piec w 200C - ok. 20 minut.
W oryginalnym przepisie były jeszcze dodane do farszu czarne oliwki. Ja nie dałam, bo u mnie w rodzinie prawie nikt nie lubi. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Sajgonki
Składniki:
-opakowanie papieru ryżowego
- 200g mięsa mielonego
- 50 g makaronu chińskiego
- 10 kiełków fasoli Mung
- 5 grzybów Mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Papier ryżowy:
Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.
Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!
źródło _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|