|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelina266 Master butterfly
Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 2800
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Kinga poproszę przepis na oponki! _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 3:06 pm Temat postu: |
|
|
ewelina266 napisał: |
Kinga poproszę przepis na oponki! |
OPONKI
Składniki:
- 1/2 kg twarogu,
- 50 dkg mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu,
- łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Następnie rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. kieliszkiem. Smażyć w rozgrzanym oleju/plancie w garnku jak pączki. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się nie spaliły. Na koniec posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 11:15 am Temat postu: |
|
|
A ja wrzucam Wam fajny przepis na pączki-wychodzą takie pulchniutkie, nie chłoną tłuszczu i są boskie po prostu!
To przepis ze strony www.mojewypieki.com - "Pączki z różą" tylko troszkę zmodyfikowny po przeglądnięciu kilku stron i podpytaniu kilku osób . Wyszło mi 47 sztuk takich troszkę mniejszych niz sklepowe (miałam szklankę do wycinania średnicy 6,5 cm)
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (jajka wyjąć ze 3-4 godz. wcześniej z lodówki)
1kg mąki pszennej
70g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mleka (weszło mi troszkę mniej)
5 duże jajka
3 żółtka
120 g masła, roztopionego
5 łyżki wódki
Dodatkowo:
konfitura
lukier lub cukier puder do oprószenia
Drożdże noc przed smażeniem pączków zasypać odrobiną cukru w wysokim naczyniu (kilka razy w tym czasie urosną i opadną, a pączki dzięki temu mają nie śmierdzieć drożdżami - sprawdziłam i działa - to sposób pewnej pani drożdże będą z powrotem suche, więc rozpuściłam tylko letnim mlekiem) i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić - jest naprawdę luźne). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć (ja zakrywam folią spożywczą i nie obsycha jak spod ściereczki) i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozpuszczonej Plancie (niestety to zdecydowanie główny koszt pączków, bo mi zeszło 5 kostek na garnek, do którego na raz wchodziło 7 pączków) Trzeba zacząć roztapiać ok. 15 min przed końcem wyrastania pączków. Piszą wszędzie, że tłuszcz ma mieć około 175şC. Ja po prostu bardzo długo rozgrzewałam na małym ogniu najmniejszego palnika, aż po wrzuceniu skrawka ciasta ze ścinków po ostatnim krążku, wypływał szybko i do minuty czasu robił się rumiany. Wrzucać nasze pączki i smażyć z obu stron (moje smażyły się około minuty na stronę, ale piszą w necie, że i 5 min. w sumie może wyjść-to zdecydowanie za długo, bo za ciemne są i gorzej smakują) Można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy nie surowe w środku. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą, którą można zmiksować (ja nadziewałam konfiturą z róży) przy pomocy "Żanety" czyli strzykawy 100 ml - wbijasz w pączka i naciskasz na tłok
No to smacznego-wiem, że trochę późno przepis wrzucam, ale w piątek dopiero go dostałam! _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 11:30 am Temat postu: |
|
|
a ja od Doroty brałam ten przepis
http://www.mojewypieki.com/post/paczki-na-serku-homogenizowanym
Składniki na pełny duży talerz:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.
są rewelacyjne i ekstra szybkie
jutro kolejna porcja _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|