|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
norbert Senior
Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 70
|
Wysłany: Nie Lip 22, 2012 2:13 pm Temat postu: Prosta karkówka pieczona w rękawie |
|
|
składniki mokre
1 kg karkówki w plastrach gr. 1-1,5 cm
2-3 ząbki czosnku pokrojonego w grubą kostkę
1 grubo pokrojona cebula (dowolnie, ale najlepiej w talarki lub półtalarki)
2 papryczki chilli pokrojone w kostkę razem z nasionami (habanero lub inny ulubiony gatunek - ja polecam ten ponieważ ma owocową nutę i nie przypala się)
składniki suche :
papryka słodka w proszku
1 łyżka pieprzu zielonego w ziarnach (lub marynowanego z zalewy)
1 opakowanie zupy cebulowej knorr
piekarnik, rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne (tylko takie, które nie pęknie !)
piec rozgrzewamy do 200 stopni cel. (grzanie góra/dół)
habaninę myjemy i osuszamy
w misce mieszamy wszystkie składniki suche, po czym dodajemy mięso
mieszamy dokładnie, by obkleiło się przyprawami i dopiero dorzucamy chilli, chosneck, cebulę i pieprz, ponownie dokładnie mieszając
odstawiamy do przegryzienia się w lodówce (najlepiej zrobić to wieczorem dzień przed - chociaż nie jest to koniecznością)
wszystko pakujemy szczelnie do rękawa, układamy w naczyniu do pieczenia bez przykrycia i na 45-60 minut do pieca.
*można po 45 minutach wyjąć i rozciąć rękaw, przekładając zawartość do naczynia, którym się piecze i wstawić ponownie aby mięso zarumienić
**sól jest tutaj zupełnie zbędnym dodatkiem
podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi, a do tego suróweczka z białej kapuchy lub co komu się podoba smacznego _________________ Cowboy from hell |
|
Powrót do góry |
|
|
rok1975 Junior
Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 1 Skąd: WAWA
|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2012 11:33 am Temat postu: |
|
|
Rewelacyjna karkówka, bardzo często taką robię _________________ robot kuchenny - największy wybór!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
norbert Senior
Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 70
|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 9:22 pm Temat postu: |
|
|
To super, przynajmniej jedna osoba się odważyła _________________ Cowboy from hell |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 4:04 pm Temat postu: |
|
|
No to ja mam alternatywną propozycję na pieczoną karkówkę. Przyrządziłam ją na święta i wszystkim wybitnie smakowała, nawet największym marudom i krytykantom
Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami
Składniki:
*** Mięso:
0,5 kg karkówki
2 cebule
4 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka
odrobina oleju
*** Zalewa:
1,5 szklanki wody
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 kostka rosołowa (ja nie dałam, bo nie używam takich rzeczy w kuchni)
3 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego
*** Dodatkowo:
0,5 kg małych pieczarek
Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy!
Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.
Polecam
Przepis pochodzi ze strony:
http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/03/karkowka-pieczona-w-piekarniku.html _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
zawer22 Junior
Dołączył: 10 Sie 2016 Posty: 3 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Dobre. Brzmi super. Musze wypróbować dzięki za ten przepis
dobrym zwyczaj nakazuje przedstawienie się .Wchodzisz na forum ludzi chorych i nic , ani dzien dobry , ani słowa na temat dlaczego akurat na tym forum się rejestrowałeś. Może warto w wątku na górze forum napisać coś o sobie . pozdrawiam / m _________________ Pozdro,Paweł |
|
Powrót do góry |
|
|
adas1995 Junior
Dołączył: 27 Sty 2017 Posty: 6
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2017 7:21 pm Temat postu: Re: Prosta karkówka pieczona w rękawie |
|
|
dzięki za przepis, naprawde rewelacja |
|
Powrót do góry |
|
|
michal92 Junior
Dołączył: 16 Lut 2017 Posty: 3
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2017 12:57 pm Temat postu: |
|
|
wygląda naprawde ciekawie, muszę sprubować |
|
Powrót do góry |
|
|
Januszek1980 Junior
Dołączył: 16 Lut 2017 Posty: 1 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2017 6:49 pm Temat postu: |
|
|
W rękawie karkówka jest wyśmienita, bo jest miekka i soczyta. http://www.produktyproducenta.pl
Januszek, napisze krotko- przeginasz. Reklama na forum jest SUROWO zabroniona. Ps. Prosze innych modow o pozostawienie tego postu- niech razi w oczy, moze zostanie zauwazony./ ewela |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|