|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pluskotka Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Margolcia skierowanie do szpitala dostałam od drugiej reumy, po dwóch latach od pierwszych objawów, bo nie było na mnie pomysłu. W szpitalu po wysłuchaniu mnie od razu wpadli na trop i to był przełomowy moment. _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia244 Junior
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 5:46 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedzi, nawet nie wiecie jak mi tego trzeba było
Mozecie mi polecić jakiegoś sprawdzonego reumo w Gdańsku, bo w wątku na ten temat nikt się nie odzywa? Jak mi przechodzi tracę zapał do poszukiwań, więc wolałabym się jak najszybciej gdzieś umówić. Poza tym też od tych dotychczasowych doświadczeń z lekarzami tracę zapał
Tak się sama teraz pocieszę po tym jak mi tu piszecie: wyniki to nie wszystko i jeszcze ze trzech lekarzy i może doczekam się finału...jak będzie trzeba pózniej zmienię założenia
Kto jeszcze jest zdrowy jak koń (biorąc pod uwagę wyniki)? _________________ Wiele jest dziwów i mocy, i potęg na tym bożym świecie,
Największą z nich ludzka potęga.
On na wzburzone wypuszcza się morze,
Jednej łzy żalu nie roniąc spod powiek.
On matkę ziemię lemieszami orze,
muły i konie zaprzęga,
człowiek. |
|
Powrót do góry |
|
|
Ankanow62 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Margolciu wiele osob tak ma ze wyniki badan podstawowych nie odbiegaja od normy.....min ja tak mam _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia244 Junior
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Uff... to trochę mi lepiej, choć poczułam się ciut niemądra
Bo ja już serio zastanawiałam się czy nie iść do psychiatry przypadkiem.
Tylko resztki logiki mnie przed tym powstrzymywały. Całe szczęście, bo może bym się nałykała antydepresantów i dostała ...rozwolnienia i tyle by z tego było. _________________ Wiele jest dziwów i mocy, i potęg na tym bożym świecie,
muły i konie zaprzęga,
człowiek. |
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 10:51 pm Temat postu: |
|
|
margolcia244 napisał: |
Mozecie mi polecić jakiegoś sprawdzonego reumo w Gdańsku, bo w wątku na ten temat nikt się nie odzywa? |
Margolcia, w Gdańsku śmiało mogę polecić dr Czuszyńską. O ile wnioskuję, zależy Tobie na czasie, więc sugerowałbym skromnie prywatną wizytę. Koszt bodajże ok. 150 zł, ale jeśli sprawa pilna, to lepsze to, niż czekać kilka miesięcy w kolejce.
Cytat: |
Kto jeszcze jest zdrowy jak koń (biorąc pod uwagę wyniki)? |
Jam jest Całkiem serio, od ponad siedmiu lat choroba w ogóle nie daje mi się we znaki. Mam nadzieję, że tak będzie i w Twoim przypadku.
W każdym razie za to trzymam kciuki.
PS. Dzielenie się informacjami z rodziną, to temat rzeka. Czasem faktycznie lepiej coś naskrobać tu wśród "swoich" choć obcych, niż rozmawiać z najbliższą rodziną, która nawet mimo szczerych chęci nie zawsze jest w stanie ogarnąć niektóre rzeczy. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia244 Junior
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 7:53 am Temat postu: |
|
|
Właśnie sama się zastanawiałam nad dr Czuszyńską. Dzięki za podpowiedź Na NFZ już nie liczę nawet, bo wiadomo jak jest.
Też liczę, że da się stwora opanować
No rodzina każe mi "się odstresować" to może mi przejdzie - trochę mnie tym dobijają i gorzej mi jeszcze. Wszyscy przesiąknięci są psychologią i mam teraz za swoje, że ich tak intensywnie edukowałam Ale mąż ostatnio zaczął dawać radę i jestem bardzo zadowolona z jego postawy. Nie lituje się nade mną, tylko rzeczowo rozmawia i traktuje mnie serio.To mi pomaga, motywuje do działania.
Dziękuję też WSZYSTKIM WAM, że mnie tu bez nawet hipotetycznej diagnozy przygarnęliście:) Czytając Wasze forum zauważyłam, że jesteście rozsądni, wyedukowani, serdeczni i wielkoduszni, czyli po prostu wspaniali, więc postanowiłam się zarejestrować. I dajecie mi nadzieję i zrozumienie, za to też dziękuję _________________ Wiele jest dziwów i mocy, i potęg na tym bożym świecie,
muły i konie zaprzęga,
człowiek. |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 8:10 am Temat postu: |
|
|
I ja witam Margolcia -z kekkim poślizgiem.
Wielu osobom na forum wmawiano hipochondrie i nie traktowano ich objawow powaznie.
Trzymam kciuki za odnalezienie dociekliwego lekarza, godnego zaufania.
Tymczasem zaklimatyzuj sie u nas, ooooo-"zrelaksuj" , wpadaj do rizmow niekontrolowanych oraz do dzialu z humorem.
Pozdrawiam i czekam na dobre wiesci. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia244 Junior
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2015 10:22 am Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się, co o tym myśleć...
Udałam się na konsultację do reumatologa. Pani bardzo miła, pracuje w szpitalu w Elblągu i ma dobre opinie. Po obejrzeniu moich wyników i krótkiej rozmowie stwierdziła, ze moje dolegliwości mogą być wynikiem Hashimoto, a to wynikiem Czarnobyla, zapisała wit. D3 (którą i tak przyjmuję już jakiś czas), E, Wapń, przeciwbólowe, które nie działają za bardzo i zabiegi fizjoterapeutyczne na dłonie, stopy i kręgosłup.
Wydaje mi się to głupim gadaniem (to o Czarnobylu). Wiadomo też, że Hashimoto to autoagresja i że tak to ujmę, lubi chodzić w parze, więc na moje trzeba szukać innej przyczyny.
Wywiad też wydał mi się pobieżny i nie wiem, czy mam za wysokie wymagania, czy tak powinno być, ze zaczyna od najprostszych rzeczy i sprawdza co działa.
Kolejna wizyta po świętach, tymczasem mi nic lepiej, bo po przeciwbólowych tylko taka różnica, że zamiast ciągle rwać i czasem ćmić, to czasem rwie, a ciągle ćmi Zobaczę co będzie po zakończeniu fizjoterapii (jestem w połowie), bo fizjo mówią, że czasem się robi gorzej na początku. _________________ Wiele jest dziwów i mocy, i potęg na tym bożym świecie,
muły i konie zaprzęga,
człowiek. |
|
Powrót do góry |
|
|
margolcia244 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2015 9:39 am Temat postu: |
|
|
Witajcie!
Po fizjoterapii bez zmian.
Pojechałam na kolejną wizytę do reumo i widzę drobne postępy w naszej relacji, ponieważ dostałam skierowanie na RTG st. krzyżowo-biodrowych i do NLPZ dodatkowo Meprelon 4mg, (obserwacja w kierunku zapalenia st. krzyżowo-biodrowych). Zasępiła się też nad moimi ANA, to dobry znak.
Ja jak się obserwowałam przez ten miesiąc zauważyłam, że rzeczywiście dużo mam objawów odkręgosłupowych i tylko te ręce i stopy może mylą trop.
Jutro rano zaczynam steryd, małą mam dawkę więc sensacji w skutkach ubocznych się nie spodziewam, a może pomoże
Zastanawia mnie tylko kilka rzeczy...
Czy znacie przypadki kiedy ZZSK występowało z toczniem lub innymi tego typu (z Hashimoto to standard prawie, to wiem, a jak to jest z innymi)?
Ja nie spotykam się z takimi przypadkami, chociaż ostatnio rozmawiałam z pewną panią, która po 20 latach leczenia RZS dowiedziała się, że to ZZSK i sama już dokładnie nie wiedziała, czy ma jedno, czy oba schorzenia.
Nie jestem też pewna, czy przy ZZSK standardowo przepisują sterydy, czy może dostałam to przez podejrzenie innej choroby?
W tej reumo cieszy mnie to, że leczy moje objawy (i to w miarę skutecznie), ale diagnozę wolałabym jednak mieć, a ona tak bardzo powoli i ostrożnie podchodzi
Kolejne moje kroki to badanie moczu, bo dawno nie robiłam i nie wiem, czy znowu jakieś bezobjawowe zapalenie mi się nie przypałętało albo coś innego, odbiór wyników RTG i zobaczymy, może będę naciskać na diagnostykę szpitalną jak nic nie ustalimy.
Grunt to być dobrej myśli, a te mi się ostatnio poprawiły, bo coś działam konkretnego (małymi kroczkami ).
Ściskam Wszystkich słonecznie [/b] _________________ Wiele jest dziwów i mocy, i potęg na tym bożym świecie,
muły i konie zaprzęga,
człowiek. |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2015 11:13 am Temat postu: |
|
|
Margolcia, choroby tego typu lubia swoje towarzystwo.
Daj znac czy leczenie odnosi zamierzony skutek-ja trzymam kciuki! _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|