Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

12 lat obserwacji w kierunku SLE
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 6:38 pm    Temat postu: 12 lat obserwacji w kierunku SLE Odpowiedz z cytatem

Witam jestem tu nowa Confused W tym roku minie 12 lat jak jestem obserwowana w kierunku SLE i ciągle mam nadzieję że to nie ta podstępna choroba Laughing Mam dwie córeczki starsza w tym roku skończy 6 lat a młodsza 12 miesięcy (21.01)

Dziś odebrałam wyniki ANA2:
PPJ test kompleksowy ANA2 DODATNI
met.IIF,DID(ICD-9:--)
Metodą immunofluorescencji pośredniej(IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciw jądrowych w mianie 1:1280dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty.
Przeciwciała przeciw dsDNA:ujemne

Metodą immunodyfuzji NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA(rozpuszczalnym antygenom jądrowym i cytoplazmatycznym).

Wskazana jest stała obserwacja kliniczna oraz badanie kontrolne po okresie 6 miesięcy lub przynasileniu się dolegliwości.

Uzyskane wyniki badań należy interpretować w odniesieniu do całości obrazu klinicznego pacjenta.

Ddam że w 2010r teżmiałam robione ANA 2 i wykryto PPJ o typie świecenia Homogenno-obwodowym i mianie 320 W metodzie immunodyfuzji wobec ekstraktów grasicy NIE WYKRYTO pp.antygenom z grupy ENA.

W 2011r robiłam ANA3 i w badanej surowicy krwi Wykryto przeciwciało Ro/SS-A(słabo dodatni)W badanej surowicy NIE WYKRYTO przeciwciał Sm,RNP,La/SS-B,Scl-70,PM-Scl,Jo1,Ro-52CENP-B,PCNA,dsDNA,rib.P-protein,Ku,AMA-2,histonowych i przeciw nukleosomom.Komentarz do wyniku:Wynik może przemawiać za SLE.Wskazane badania rutynowo jak w SLE i dalsza obserwacja.
Hahahaha...następne 12 lat?

Ktoś mi powie dlaczego zawsze wychodził mi typ świecenia Homogenno-obwodowy a te dzisiejsze wyniki Homogenne i ziarniste czy przy SLE tak może wyjśc?I to miano Mad

Dodam że w 2003r też miałam robione ANA2 wyszły UJEMNE i w 2005r też wyszły UJEMNE a komentarz WYNIK NIE PRZEMAWIA ZA SLE Embarassed

Tak naprawdé mam dosc tej niepewnosci.Juz niewiem co myslec na ten temat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 6:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum, Ewela Razz

Na jakiej podstawie jesteś od tylu lat obserwowana w kierunku SLE?
Masz jakieś objawy, dolegliwości?
Same przeciwciała to nic.

Powrót do góry
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od slonca mam plamy na twarzy ,dekoldzie i ramionach,mam bole stawow ale to mi nie utrudnia zycia codzennego,bole miesni.

Jutro napisze wam cos wiecej na temat moich wynikow z ostatnich bo teraz musze isc zajac sie dziecmi Very Happy

Dodam ze w tej chwili biore Metypred 4mg zlecila mi reumatolog poniewaz mialam duze zmiany na tarzy i dekoldzie w tej chwili brak plam tylko czasami bola mnie stawy i miesnie. Bralam tez Arechin reumatolog chce mi go wlaczyc.A tak wogole to jestem pod opieka Dermatologow bo jak narazie mam zmiany na skorze.A do reumatologa trafilam w tamtym roku poniewaz spochlo mi kolano i reumatolog stwirdzila ze to reumatologiczne a ortopeda stierdzil ze moge miec uszkodzona lekotke i to jest ortopedyczne
Powrót do góry
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatni pobyt w szpitalu 2012r
Pacjentka przyjeta z powodu zmian o charakterze zapalenia naczyn w obrebie skory dloni i stop,oraz zmian o charakterze tocznia krazkowego.W wywiadzie bole stawowe,meczliwosc,vasculitis w obrebie dloni i stop(w obecnej chwili nie mam takich zmian),objaw Raynaud,nadwrazliwosc na swiatlo,bole miesni.
W biopsjach ze skory-lupus erythematosus.LBT z 2011-obecne IgM w blonie podstawnej.W wycinku glebokim z miesni 2004-nie stwierdzono naciekow zapalnych.W badaniach EMG z lat 2004 i 2005-dyskretne zmiany miogenne,mogace sugerowac przebyty miostis.W 2010 proba miasteniczna ujemna.
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono dotychczas zmniejszenie liczby krwinek,okresowo zmniejszenie leukocytow z neutopenia.Od 2007 na podstawiecaloksztaltu badan i obrazu klinicznego obserwacja w kierunku SLE. inne badania w normie.
Powrót do góry
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj w naszym gronie Very Happy
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ha ha! Very Happy
Mamy druga ewele! To juz teraz ewele zawladna forum Wink

Witam cieplutko Very Happy
Na poczatek troche lektury.
Polecam.

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816

Mam nadzieje, ze lekarze postawia diagnozę. 12 lat to dlugo. Co do miana to nie jest ono baaaardzo wysokie..
O przeciwcialach jest tutaj:

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957

Rozgosc sie. Polecam nasza wyszukiwarke-jest baaaardzo pomocna. Wink
Mam nadzieje, ze bedziesz kolejnym chochlikiem tego forum. Wink Nick zoobowiazuje! Mr. Green
Pozdrawiam-ewela. Very Happy
iwus
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 10:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ewela Very Happy 12 lat to bardzo długo Confused Życzę szybkiej diagnozy Smile
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 10:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i ja Ewelę Wink

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Agnieszka2211
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 7:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam!
Po pierwsze mimo problemów gratuluję dzieci Smile bo to cały sens i radość.

Strasznie długo czekasz Rolling Eyes i sporo badań miałas Rolling Eyes
te obecne ANA robiłaś na własną rękę, czy lekarz kazał? Kiedy idziesz z nimi na wizytę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 8:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam kolejną Ewelę (podejrzewam imienniczkę) Wink

Faktycznie diagnozowanie trwa długo. U Ciebie jednak chyba są podstawy do postawienia takiej diagnozy. Choć wiem, że lekarze nie chcą jej stawiać zbyt pochopnie. Najważniejsze, że jesteś pod kontrolą i bierzesz leki.
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za miłe przywitanie Smile I również Was witam Smile Ewela.t. napewno zawładniemy forum Wink

Agnieszka2211 dziękuję bardzo i powiem wam że dzieci to naprawdę wielka radość masz dla kogo żyć i wiesz że musisz walczyć Laughing 12 lat to naaapraaawdę bardzo długo Crying or Very sad Badania kazał zrobić mi mój lekarz Dermatolog ale i tak płaciłam bo były robione w Diagnostyce ale moj lekarz jest przewidujący i zlecił mi na wszelki wypadek te same badania w Lublinie Laughing Na wizytę nie idę ale za to kładę się do szpitala 10.02.2014r na badania ale jak sobie pomyślę że muszę dzieci zostawić to aż mi się odechciewa tego pobytu w szpitalu bo wiem że nie będe tam lezała dwa dni tylko dłużej Crying or Very sad Najbardziej mi najmłodszej szkoda Crying or Very sad Za badania płaciłam 80zł Mad I powiem wam że moim zdaniem takie badania powinny być dla nas bezpłatne ponieważ my musimy je co jakiś czas powtarzać a wiadomo w dzisiejszych czaach z kasą krucho bo co nektórzy z nas nie mogą do pracy nawet pójść Crying or Very sad
Powrót do góry
Agnieszka2211
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieci sobie radzą lepiej niż my, mamy Smile
Jak ja byłam w szpitalu to bynajmniej dzieci więcej czasu z tatą miały i inne rozrywki niż ze mną Smile

badania no niestety, ja za ANA2 płaciłam 150zł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnieszka2211 napisał:
dzieci sobie radzą lepiej niż my, mamy Smile
Jak ja byłam w szpitalu to bynajmniej dzieci więcej czasu z tatą miały i inne rozrywki niż ze mną Smile

badania no niestety, ja za ANA2 płaciłam 150zł.

To dużo coś płaciłaś Confused A gdzie robiłaś?
Powrót do góry
ewela33
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jest ktoś może z lubelskiego? Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelka33, dzieciaki sobie poradza a dla mamy to i tak nienajmilsze doświadczenie. Tak to juz jest. Wink
Poszperaj na forum, zdaje sie, ze jest kilka osob z lubulskiego. Very Happy (wyszukiwareczka bedzie przydatna.)..

Ewelka korzystaj z funkcji "edit" jak cos Ci sie przypomni (mozna dopisac to do poprzedniego posta Wink ). Nie piszemy posta pod swoim postem w tak krotkim odstepie czasu. Very Happy
Przeczytaj nasza Nietykiete a bedzie Ci latwiej sie zaaklimatyzowac. Wink

Zapraszamy do luznych pogaduch w "romowach niekontrolowanych".
Ciesze się, ze bede miala "wsparcie ewelowe" Mr. Green

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Wto Sty 14, 2014 10:29 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: