| 

|   | WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"

|  |  

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Basik Kadet

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 12:32 pm    Temat postu: powitanie |   |  
				| 
 |  
				| Witam Wszystkich  Jestem nowicjuszem więc proszę wybaczcie mi wszelkie potknięcia. Jestem mamą 12-letniej Milenki ,która od 10 m-cy jest diagnozowana w  kierunku sklerodermi linijnej głębokiej,ma zmianę na nodze ale żadnego potwierdzenia w wynikach badań.Proszę o wszelkie informacje ,może ktoś z Waszego grona  ma tą odmianę twardziny.Czy  metotreksat jest lekiem  tak dobrze tolerowanym, jak  o nim mówią lekarze?Mam jeszcze wiele pytań ...
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| nenya SuperMOD

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 2:39 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| witaj! 
 dobrze, że do nas trafiłaś, mam nadzieję że wkrótce znajdziesz odpowiedzi na większośc swoich pytań, zapewnie nie na wszystkie, bo wiele spraw zwązanych z nszymi chorobami ciągle pozostaje nierozstrzygniętych,

jako stary bywalec pragnę cię na początku ostrzec przed namiernym wczytywaniem się w materiały źródłowe, a dokładniej przed niepotrzebnym przejmowaniem się niektórymi specjalistycznymi kwestiami, musisz pamiętać, że choroby autoimmunologiczne mają bardzo indywidualny przebieg i są w dzisiejszych czasach niemal zawsze mozliwe do opanowania, pozwala to na prawadzenia długiego aktywnego życia, więc głowa do góry i jak najmniej czarnych wizji po zapoznaniu się z informacjami

zapraszam do ostrożnej i "zdystansowanej" lektury:

Twardzina ograniczona (Localized Scleroderma)
 Twardzina u dzieci i w wieku rozwojowym

a tu oświadczenia włąsne innych forumowiczy:

moja twardzina w wersji ograniczonej
   moja scleroderma
 Twardzina ograniczona rozsiana.
 sclerodermia

polecam tez korzystanie z naszej wyszukiwarki, to powinno znacznie ułatwić odnajdywanie odpowiedzi na najpilniejsze pytania, mamy tu juz zgromadzonych wiele informacji, wystarczy do niech dotrzeć
 http://toczen.pl/forum/search.php

powodzenia i pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Pią Sty 11, 2008 2:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| ludmila_07 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 2:40 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| witajcie Basik poczytasz , poszukasz ,u nas znajdziesz...
 informacje , wsparcie , wielkie zrozumienie.
 trzymajcie się w chorobie
 razem będziemy zdrowieć

W naszym życiu jak na palecie artysty jest  jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
 Mark Chagall
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Basik Kadet

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 4:50 pm    Temat postu: re |   |  
				| 
 |  
				| dzięki nenya za powitanie  niestety kiedy małej postawiono wstępną diagnozę szukałam wszędzie informacji  i grunt pod nogami zaczął uciekać  konsultacje u innych lekarzy, sprzeczne diagnozy ,oj dużo by pisać ,znacie to sami najlepiej dziś odbieram kolejne wyniki i bardzo się boję |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Robert Moderator

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 6:01 pm    Temat postu: Re: powitanie |   |  
				| 
 |  
				| 

| Basik napisał: |  
	  | Witam Wszystkich  Jestem nowicjuszem więc proszę wybaczcie mi wszelkie potknięcia. Jestem mamą 12-letniej Milenki ,która od 10 m-cy jest diagnozowana w  kierunku sklerodermi linijnej głębokiej,ma zmianę na nodze ale żadnego potwierdzenia w wynikach badań.Proszę o wszelkie informacje ,może ktoś z Waszego grona  ma tą odmianę twardziny.Czy  metotreksat jest lekiem  tak dobrze tolerowanym, jak  o nim mówią lekarze?Mam jeszcze wiele pytań ...
 |  
 Dzień dobry Basia,

Miło, że napisałaś i chyba reprezentujesz najmłodszego forumowicza z twardziną.
 Ja mam sclerodermę linijną + Morphea. Z chęcią odpowiem na pytania, o ile takowe się pojawią. Wprawdzie zbyt dużego doświadczenia w tej materii nie mam - czwarty rok dopiero (tu możesz poczytać rozpoczęty przeze mnie wątek: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1407), ale udało się to cudo zahamować. 40 dni z penicyliną, nitrocardem i heparyną. Jest OK. Grunt to trafna diagnoza i lekarz z doświadczeniem, bo odmian twardziny trochę jest. U dzieci "często" pojawiają się stany tzw. rzekomotwardzinowe, co dodatkowo może wprowadzić w błąd, ale i tego lekceważyć nie można. Nawet najczęściej występująca odmiana tw. ograniczonej może okazać się rozwojowa.
 Sposobów terapii trochę jest. Jak miałem okazję już się zapoznać, mogę powiedzieć iż - co kraj to obyczaj, a każdy pacjent reaguje inaczej. Niektóre leki mogą okazać się nieskuteczne, inne wprost przeciwnie.
 Co do wyników - o ile zmiany skórne są widoczne, czuć też jakieś przykurcze i stwardnienia - to już powinno być wystarczającym sygnałem. Sęk w tym, żeby w porę zahamować rozwój choroby, co jak się przekonałem - postępuje szybko. W przypadku tw. ograniczonej wyniki badań niekoniecznie muszą potwierdzać chorobę. U mnie w początkowym okresie, tj. na etapie diagnostyki wszystko było idealne. Żadnego stanu zapalnego - OB i CRP ani drgnęło. Dopiero potem coś tam się ruszyło. Po zakończeniu sesji zastrzykowej. Wyszły inne problemy, ale to już inny temat.

Dla przykładu trochę statystyki z chyba najbardziej zorganizowanego podwórka twardzinowego - amerykańskiego:

| Cytat: |  
	  | - u 98% osób z twardziną występują widoczne zmiany skórne charakterystyczne dla tej choroby; - u 95% twardzinowców zauważalny jest zespół Raynauda (jestem wyjątkiem najwyraźniej);
 - u 95% osób z twardziną wykrywa się podwyższone miano przeciwciał ANA;
 - przeciwciała anty-centromerowe u 3% osób z tw. uogólnioną i 41% osób z twardziną ograniczoną;
 - przeciwciała anty-Scl-70 u 29% osób z tw. uogólnioną i 16% osób z ograniczoną.
 |  
 Próbowałem kiedyś potłumaczyć trochę informacji, które może Cię zainteresują
  http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1630 Starałem się unikać naładowania tekstu terminologią, która i tak większości niewiele mówi. To ogólny zarys sclerodermy ograniczonej w ogóle. Jest też parę danych odnośnie metod leczenia stosowanych najczęściej w podobnych przypadkach. Ale o tym już decydują lekarze. I nie warto przy tym snuć czarnych wizji. Jesteś w o tyle lepszej sytuacji, że udało Ci się trafić do nas - ludzi, którzy już przez to przechodzą i nieźle się trzymają, ale też do sporego źródła informacji, którą staramy się uzupełniać o nowe doniesienia. Ze starszych wątków, ale wciąż aktualnych, polecam: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1743

Życzę powodzenia i czekam na informacje odnośnie, wierzę iż pozytywnych efektów!
 Pozdrawiam.

PS. Skąd jesteście?
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kinga Moderator

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 6:18 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| witaj Basik   mam nadzieję, że podane przez nenya i Roberta linki pomogły Ci choć trochę
 napisz coś więcej o Was
 pozdrawiam cieplutko

|  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| basiula Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 8:41 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witaj Basik...   Pytaj, czytaj...jak widzisz są tu ludzie , którzy maja sporo doswiadczenia i w miare mozliwości posłużą swoim doswiadczeniem...
		|  |  
		| Ani Master butterfly

| 

|  Wysłany: Pią Sty 11, 2008 10:53 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| hej, hej, miło Was powitać  _________________
 Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
 Joseph Wittig
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sugar Master butterfly

| 

|  Wysłany: Sob Sty 12, 2008 12:26 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Hej! Witajcie na forum.  |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Basik Kadet

| 

|  Wysłany: Sob Sty 12, 2008 6:50 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| dziękuję Wam wszystkim za miłe powitanie a Robertowi za wskazówki.o sobie napiszę więcej innym razem-wybaczcie  .odebrałam wyniki i chyba złapałam kolejnego  ,,doła,,  bo cały czas jeszcze miałam nadzieję że to nie to,że to zły sen z którego się obudzę...Milenka od 8-go miesiąca życia bardzo chorowała/ ma astmę alergiczną/ ,minął pierwszy rok bez zapaleń płuc ...zaczęłam wierzyć że już będzie dobrze i bez strachu znam noce w których brakuje nadziei na świt...
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Agnesis Master butterfly

| 

|  Wysłany: Sob Sty 12, 2008 9:03 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Trzymaj sie, bedzie dobrze. To nie jest wyrok, przynajmniej wiecie co sie dzieje, i co trzeba z tym robic. Duzo osob tutaj ma długolenie remisje i zyja normalnie i aktywnie. Tak w ogóle , to witam was
  |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| monia n Master butterfly

| 

|  Wysłany: Nie Sty 13, 2008 1:18 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witam  _________________
 monia
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| kasiakuc Master butterfly

| 

|  Wysłany: Nie Sty 13, 2008 9:02 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| witaj Basik mam nadzieję ze nasze forum choć trochę Ci pomoże pisz i pytaj zawsze w grupie raźnie i szybciej mozna sie co nieco dowiedzieć...  _________________
 cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Lidia Master butterfly

| 

|  Wysłany: Nie Sty 13, 2008 10:37 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witaj Basik.Życzę wam obu dużo zdrówka i szybkiej remisji u córci. Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 Seneka
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Basik Kadet

| 

|  Wysłany: Nie Sty 13, 2008 3:25 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| dzięki za ciepłe słowa,to był chyba dobry pomysł, aby do Was dołączyć, ponownie  bardzo Was proszę o opinię o metotreksacie -to dla mnie bardzo ważne-czy wśród Was ktoś przyjmował ten lek?jak jest tolerowany w połączeniu z enkortonem?prawdopodobnie mała będzie tak leczona i dlatego chciałabym wiedzieć jak najwięcej pozdrawiam wszystkich serdecznie.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  

| 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach